Persona – 2019

Régóta tervben volt, hogy letudom majd ez a kis koreai antológia sorozatot. Láttam, hogy az értékelési nem verdesték az eget, de engem néhány poszter és kép már önmagában is magával ragadott. És ez nem is véletlen…

Az első epizód mindezek ellenére annyira nem működött nálam. Ahogy nézem a többség hasonlóan vélekedett. De mivel nincs összefüggés a rövid „kisfilmek” között, gyorsan ugrottam az utolsóra. És milyen jól is tettem. Az az rész valami frenetikusan jó lett. Pedig mindössze csak 15 perc.

Méghozzá 15 perc beszélgetés. Az éjszakai utca haloványan pislákoló lámpáinak derengő fénye által megvilágított karaktereink képei egyszerűen beleégnek a retinámba. Nem tudom volt-e valaha rám kisfilm – vagy bármi más lényegében – ilyen rövid idő alatt, ennyire nagy hatással. Nem túlzok. Twitteren azt írtam, hogy idővel valószínűleg (trakt.tv-n) ez lesz a valaha volt legtöbbet látott sorozatos epizódom. És ezt még mindig így gondolom.

Nyilván ehhez a fokú rajongáshoz kell az, hogy olyan legyek amilyen. De ha elvonatkoztatnék attól, hogy milyen zenéket, filmeket szeretek, illetve milyen is a „személyiségem”, akkor is bátran állíthatnám: ez a kisfilm úgy zseniális, ahogy van. A zene, a fények, a képek, a hangulat mind annyira a végletekig finoman és gondosan megmunkáltak, hogy akár egy bevásárlólistát is felolvashatnának közben, akkor is sokszor újranézős lenne.

A The Worst Person in the World-ben is az tetszett a legjobban, hogy hagytak időt a színészeknek átélni és átérezni dolgokat, amelyet aztán szerencsére nem is vágtak agyon. (Ezzel pedig a nézők is időt nyertek ugyanerre.) Gondolok itt a lassított felvételekre, a misztikus zenére… Pl. erre itt. Ahogy most is hallgatom, érzem, hogy elkezd hevesebben lüktetni a szívem, és szinte már – egyik pillanatról a másikra –, belülről égő szemekkel küszködök… Gyönyörű tétel, és hát igen szomorú vagyok, hogy a hivatalos, original OST még nem jelent meg… (Pedig pár napja kerestem vagy egy órát…)

Szóval egy kicsit ilyen hangulatú ez az epizód is. Cselekmény meg nem nagyon van, lényegében végigsétálják csupán a filmet. De ahogy és amiről beszélnek az valami veszett mód szomorú egyébként. Annyira, hogy – csupán ezen epizód hatására – rá is kerestem egy ide vonatkozó statisztikára. De közben persze annyira szép és emberi is ez az egész.

Hogy fokozzam az elvárásokat, leírom még, hogy ha én filmet rendeznék vagy írnék, akkor az valami ehhez hasonló lenne. Egyszerű, szívszorító, végtelenül romantikus, de mindeközben földhözragadtan valóságos is. De „ennek ellenére” olyan ez a történet, mint egy álom. És ezt nem magasztos jelzőként hozom most csak fel. Hanem nyugodtan érthetitek és vehetitek szó szerint is. Az álmokba is gyakran csak belecsöppenünk. Sokszor nincs eleje és vége. (Olykor kész zagyvaság az egész.) Szóval legtöbbször szimplán csak adott egy szituáció, amit reggel, az ébredés alkalmával fel is kell tudnunk majd dolgozni. Van, hogy olyan mélyre ásunk az álmunk (és így a lelkünk) bizonyos momentumaiban, hogy szinte már a sírás kerülgeti az embert. Igen, az álom során. Szerintem mindenki élt már át hasonlót. Olyat, amikor emlékezett az álmára, és bizony a szemeit megdörzsölve kétsége nem lehet afelől, hogy őt ez bizony erősen megviselte…

Tényleg nem tudok sok mindent hozzátenni, mint azt, hogy akinek van szabad 15 perce, az tegyen –nyugodt körülmények között – egy próbát vele. Aztán ha tetszett, neki lehet esni a második és a harmadik epizódnak is. A második elgondolkodtató, szimbolikus képeivel különböző értelmezésekre is okot adhat, míg a harmadik ezzel szemben meglehetősen visszafogott, egyszerű és szinte már fun kis történetecske.

Mindegyik epizódot más és más rendezett, de az igényesség és a tökéletességre való törekvés mindegyiket áthatja. Nem mondom azt, hogy ez lesz életed sorozatos (filmes) élménye, vagy hogy az ismerőseid is imádni fogják. Még azt sem állítom, hogy neked nagy valószínűség szerint tetszeni fog. De ha már itt vagy, és ezen sorokat olvasod, lehet érdekel téged egy hasonló élmény. És hát érdekeljen is, mert én biztos, hogy ezek nélkül kicsit kevesebb lennék most.

A mini sorozatot a netflixen könnyedén meg tudjátok tekinteni.

Az értékelések epizódonként:

Első epizód: 6/10
Második: 8/10
Harmadik: 8/10
Negyedik: 10/10

8.4/10

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük