Mi is az a vetítőterem?

Ugye ismerős az érzés, amikor ajánlgattok haveroknak, barátoknak filmeket, sorozatokat, de azok aztán az istennek sem nézik meg azokat, csak halogatják őket? Persze senkinek sem végtelen a szabadideje, de arra gondoltam az egész elindulása előtt, hogy mi lenne, ha felváltva bedobnánk egy sorozatrészt (nyilván pilot epizódot) és egy filmet, amelyet a többieknek X időn belül meg kellene néznie…

A lényeg annyi, hogy egy körben nem mindenki, hanem csak egy személy indítványozhatja a többieknek, mi is legyen a néznivaló. Aztán a következő fordulóban már a következő tag választhat. Így megyünk szépen sorban. Ha felmerülne az a kérdés benned, hogy miért nem dobhat be a közösbe mindenki kéthetente egy filmet és egy sorozatot, hát a választ egyértelmű kell hogy legyen; idő, magánélet, munka, család, egyéb hobbi, lakásfelújítás, bármi is állhat a háttérben, amely miatt ez teljesíthetetlen lenne, és egyébként is; ki akar belekezdeni (mondjuk 4 taggal számolva) évi legalább 72 sorozatba… Viszont ezzel szemben ugye mindenki meg tud tekinteni egy filmet meg egy sorozatrészt két hét alatt.

Először úgy volt, havonta zárulna egy ilyen kör, aztán levittük két hétre, mert a havi egy film / pilot túl laza lett volna. Így gyakrabban van közös téma, lehet min vitatkozni, lehet megosztani élményeket, mert bizony még így a covidos időkben is olyan tartalomhegyeket tud maga előtt görgetni az ember, hogy simán előfordulhat, hogy két sorozatrajongó éves visszatekintésében egyetlen egy átfedés sem lesz, ha mondjuk a trakt.tv-s historyt átböngésszük.

Igen, lehet így kicsit pl. sorozatokkal elúszik az ember, de simán lehet, hogy olyan kincsekre akadunk, amelyekre egyébként vagy soha, vagy csak évekkel később bukkannánk rá, mert csak rutinból néznék a szokásos dolgainkat, amelyek lehet nem is olyan remekbe szabottak.

Beszállni bármikor be lehet, ha túl sokan leszünk, lennénk már, akkor nyilván közmegegyezéssel át kellene variálnunk kicsit a rendszert, hogy mondjuk ne csak kéthavonta ajánlhassunk valamit. Csatlakozni nagyon egyszerű: igazából úgy lehet, hogy leadod az értékelésed az aktuális vetítőtermes körben. (Az aktuális linket mindig megtalálod az adott kör oldalán.) Ha ezt megteszed háromszor egymás után, utána te választhatsz néznivalót. (Persze ez addig érvényes, amíg három aktív tag van.) Kikötések nincsenek, csupán annyi, hogy lehetőleg olyan alkotások megnézésére kötelezzük a többieket, amelyeket már láttunk és nagyra tartjuk őket. Azonban nincs kizárva az, hogy ne lehetnének ezek akár új darabok is; leginkább persze olyanok, amelyek valamilyen módon akár a nézők, akár a kritikusok elismeréseit vívták ki. Majdnem elfelejtettem egy fontos dolgot még ami ide tartozik, szóval annak ugye nem sok értelme lenne, hogy a többiek által már látott filmeket újranézetjük velük, így azt, hogy XY címet látták-e már, egy messenger csoportban le szoktuk csekkolni gyors körkérdésekkel. Ha többen lennénk idővel és emiatt nagyon megnehezedne olyan címet választani a kedvenceink közül, amelyet valaki ne látott volna, akkor lehet bevezetnénk azt, hogy mondjuk egy évnél régebbi sorozat / filmet nem lehetne javasolni, így lehet hatékonyabb maradhatna ez a rendszer, de persze bizonyos számú vetítőtermes kolléga felett szinte lehetetlen lenne olyat ajánlani, amely érintetlen lett volna addig, de akkor maximum csak simán annyiban hagyhatnánk, hogy aki látta, az így járt, írjon hozzá értékelést, és ezzel akár le is tudta a kör ezen részét.