Kedvenc új dalok az első negyedévből – 2023

Zenékről sem sokat írtam mostanában – bár annyit nem is kutakodtam persze –, de gondoltam ha már régóta használom a last.fm-et, akkor arról is lesve szemlézem melyek is voltak számomra a legnépszerűbb és legjobbnak tartott szerzemények az elmúlt negyedévben. Csak olyanokat szedtem listába, amelyeket a blogon még nem említettem, vagy nem hivatkoztam rájuk… (A lista nem teljes, van pár még amit ismerek és imádok, de még nem hallgattam őket agyon… Majd legközelebb biztos itt lesznek azok is.)

[ 1. ] Pretty Bitter – She’s Pure Astral Light (or so she says) / 147 lejátszás /

Synthpop dal az USA-ból, méghozzá a legjobb fajtából. Az elején lévő alapozás nagyon kellemes, de ami igazán, de tényleg igazán magával ragadott, az a refrén. ( Go if you want to. / You can go, no one will stop you. / Go if you want to. / You can go, no one’s gonna stop you. ) És bár lehet egy dal önmagában az elejétől a végéig tökéletes, attól még ugye a refrénnek akkor is egyfajta csúcspontként kellene ékesítenie a szerzeményt magát. Hát itt ebben hiba nincs… Sőt, nagyon rákattantam, pár hét alatt majd 150 lejátszás… Ahogy nézem ez a második LP-jük, miközben eddig nem túl ismertek (és akkor finoman fogalmazok); sem a pontozós oldalakon, sem a google szerinti találatokat átböngészve. A Hinges c. második lemezükről – amelynek első tételét hallhatjátok itt fent – jelzésértékű, hogy konkrétan szinte nem is találni kritikát. Egyet így hirtelenjében igen, a New Noise Magazine írt róla, aztán adtak rá egy laza hibátlan értékelést. Én még ismerkedem az anyaggal, szóval inkább nem is nyilatkozom róla, de persze most is mit csinálok… Nem, nem ám tovább hallgatnám, hanem elindítom ezt a számomra meglepően változatos, mégis nagyon éteri és magával ragadó dalt, amelyik messze az egyik legjobb dolog amellyel ezen műfajban találkozhattam mostanság. Néhány – akár csak egyszerű – zenei videóval sokkal nagyobb népszerűségre is szert tehetnének viszonylag rövid idő alatt…

[ 2. ] M83 – Us And The Rest / 92 lejátszás /

M83. Mit mondjak… Ismeritek nem? Dehogynem… A 1999-ben alakult kaliforniai együttes sokadik lemeze jelent meg nem olyan rég. Pontosabban március 17-én. És hát volt is örömöm benne, mert a lemez első fele nagyon erős. Azok közül is ez talán a kedvencem. Lassan építkezős dal, de aztán olyan felhúzom végre a redőnyt otthon, még lehet ki is nézek utazás közben a busz ablakán, sőt az sincs kizárva, hogy végre újra érdeklődéssel figyeljem a világ engem körülvevő részét féle érzések csapódnak le a vége felé közeledve az emberben, hogy hát ha valamire, akkor erre biztos szükségem volt mostanság. Monumentális.

[ 3. ] Invent Animate – False Meridian / 86 lejátszás /

Hm, lehet meglepő, lehet nem, de ez a korong is március 17-én jelent meg. Én meg ki se láttam akkoriban a melóból, konkrétan inkább próbáltam kikapcsolni fejben minden zavaró tényezőt, és csak bizonyos célok lebegtek a szemem előtt, meg hogy lehet majd egyszer pihenni is valamikor… Na de milyen is ez a zene… Műfajilag a djent és a metalcore talán a leginkább találó rájuk nézve, de te jó isten… Milyen kiváló is ez a tétel. Iszonyat zúzós, iszonyat kemény, de közben vannak benne nagyon finom részletek, és nem csak „hörgés” meg üvöltés az egész. Hidegrázósan odabaszós. 3:24-tól indul a kedvenc részem felvezetése – amikor azt hittem az már egyfajta levezetés, aztán pedig nem, nem és nem! Ez az első korong amelyet meghallgattam tőlük, van ezenkívül még három… Kétségtelen, hogy be kell próbálni azokat is.

 

[ 4. ] Flower Face – Bedhead / 74 lejátszás /

Flower Face. Hát Ruby Mckinnon dalait, dalszerzői zsenialitását méltattam már kétszer (itt és itt), de most is megteszem. Annyira érzelmes – bizonyos szinten már a lelkünkben is bebetonozottnak hitt falakat átütő erejű –, bensőséges, szinte már intim szerelmes dalokat (is) ír, hogy jaj mindenkinek, aki ezen dolgokra kicsit is fogékony. Ezen szerzeménye egyébként számomra – bizonyos szinten – egy kiforratlan gyöngyszem. Az elején pulzáló, meglepően érdekes dal képe rajzolódott ki előttem, pedig még azt sem mondhatnám, hogy annyira berántott… Aztán jön a dallamos, „Flower Face-es” Ruby, és úgy elringat, úgy rád telepszik, úgy a füledbe dúdol, ahogyan talán senki más nem tud a világon. Mondanom sem kell – hiszen érzitek –, milyen nagy is a kontraszt, de ugye ezen sorokkal indul az a rész amelyet annyira, de annyira imádok… ( I think you’re a firefly I’ve caught / You think I’m crazy but I’m not / I know it’s time to go but I’ve got a thousand stories that / I want to tell you before the sun goes down )

 

[ 5. ] Insomnium – Godforsaken (feat. Johanna Kurkela) / 57 lejátszás /

Az ismert, népszerű finn melodic death metal banda idei konceptlemezének a harmadik tételéhez készült klipet láthatjátok fent. Hosszú tétel, így naná, hogy van itt is kedvenc részem, amiért nagyon tudok lelkesedni. Ez a rész pedig 5:12-től indul. Hatalmas, bámulatos, epikus dallamba és kórusba fut ki a dal, amelyet a végén még egy kis keményebb szegmenssel kötnek össze, szakítanak meg, hogy aztán újra az előbbié legyen a főszerep, majd ezzel a három sorral záruljon a dal… ( If hope now awakes / If hope is reborn / If hope is reborn ) Tényleg nagyon-nagyon klassz, nem kifejezetten nagy metálosok is próbát tehetnek vele szerintem.

Tovább

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük