Filmes toplista – 2021

Idén 100 olyan filmet láttam, amelyet korábban nem. Jöjjön hát akkor ezek közül a 10 legjobb. A kép alatt tételesen is láthatjátok őket, évszámmal, műfajjal, meg pár gondolattal is kiegészítve, miért is szerepel az adott cím ezen a listán.


1. Meek’s Cutoff – 10/10 [ kritika ]
[ 2010 ] – / kaland, dráma, thriller, western // 1 óra 44 perc

Egy nagyon hangulatos, remek képekkel operáló western, nálam totál betalált, a rendezőnő pedig személyes kis kedvencem lett azóta, alig várom, hogy láthassam a First Cow c. munkáját.

2. Wild Roots – Külön falka – 10/10 [ kritika ]
[ 2021 ] – / dráma // 1 óra 38 perc

Kis Hajni rövidfilmje, az Utolsó hívás is remek volt, ez viszont tényleg minden szinten tökéletes első, egész estés film lett. A zenék, a képek, a színészek, nem nagyon tudnék belekötni… 

3. The Best of Youth – Szépséges fiatalság – 9.6/10 [ kritika ]
[ 2003 ] – / dráma, romantikus film // 6 óra 6 perc

Régóta meg szerettem volna nézni ezt a filmet, de 21′-ig nem sikerült épkézláb minőségben beszereznem. Aztán idén megtörtént a csoda, és letudhattam ezt a több mint 6 órás klasszikust. Olyan, mint egy remekbe szabott könyv, totálisan meglepetésként ért, hogy az alapjául nem egy regény szolgál.

4. Sound of Metal – A fém hangja – 9.3/10 [ kritika ]
[ 2019 ] – / dráma, zenés film // 2 óra

Egy különleges film, Riz Ahmed remek alakításával arról, hogy miképpen dolgozza fel azt, aminél fájdalmasabb trauma talán nem érhetne egy zenészt.

5. I Lost My Body – Keresem a testemet – 9.2/10 [ kritika ]
[ 2019 ] – / animáció, dráma, fantasy, romantikus film // 1 óra 21 perc

Egy sötét kis animációs film, a veszteségről, az újrakezdés nehézségeiről… Vérbeli dráma, iszonyatosan hangulatos képekkel és zenékkel. Eléggé lehúzós fajta, de szeretjük az ilyet. Bár több hasonló készülne…

6. One Night in Miami – Egy éj Maimiban… – 9.2/10 [ vetítőterem ]
[ 2020 ] – / dráma // 1 óra 54 perc

Egy remek kis dráma, igazi bennfentes tartalommal, parázs hangulatú párbeszédekkel. Aktualitása talán ma is érvényes, akár ha csak úgy nézünk rá, hogy a sikeres sportolóknak, zenészeknek ki kell-e állniuk számukra fontos értékek mellett, és ha igen, azt hogyan és mikor tegyék…

7. No Time to Die – Nincs idő meghalni – 9/10
[ 2021 ] – / akció, kaland, thriller // 2 óra 43 perc

Ütős, pörgős kis akciófilm, amelyben van kikért és miért szorítani. Nyilván látványos, izgalmas, ami elvárható, de most tényleg volt tétje az egésznek, miközben én baromi jól is szórakoztam rajta. Méltó lezárása volt ez a sorozatnak, de szerintem önmagában is tök jól élvezhető, és ennél nagyobb dicsérettel nem is illethetnék egy „utolsó fejezetet”.

8. Sorry We Missed You – Sajnáljuk, nem találtuk otthon – 9/10 [ vetítőterem ]
[ 2019 ] – / dráma // 1 óra 41 perc

Nagyszerű dráma a kizsákmányolásról, a kiszolgáltatottságról és arról, hogy milyen is ma ebben a rendszerben pénzt keresni…

9. Ain’t Them Bodies Saints – Vétkező szentek – 9/10
[ 2013 ] – / krimi, dráma, western, romantikus film // 1 óra 36 perc

Egy meglehetősen lassú dráma egy „hétköznapi” párról. Az újrakezdésükről, a vágyakozásukról és az elengedésükről.

10. A War – 9/10
[ 2015 ] – / krimi, dráma, thriller, háborús film // 1 óra 55 perc

Egy háborús dráma annak értelméről és értelmetlenségéről. Felteszik benne azt a kérdést is, hogy bizonyos országok katonái mit keresnek távoli országok állomásain, még ha adott esetben csak rendfenntartók is… (Persze ez a kérdés ma már elég alap, ugyanakkor a válaszok sokszor nem is olyan egyértelműek…) Hatásos kis darab.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük