Vetítőterem – #75

Resurrection [ Feltámadás ] – 1999

JackOneill – 6.9/10

Újabb film, amin az idő sokat szépített mert az emlékeimben ennél jobban csillogott. Persze akkor, amikor ezt láttam közel sem voltam túl ennyi filmen, sőt ezt hamarabb láttam, mint a Hetediket, ami valószínűleg elég nagy inspiráció volt ezen filmnek. Még a plakát is.

Akárhogyais jótól lopni nem bűn és azért nem nézhetetlen a film. Az alap sztori érdekes és jól kitalált, a film utolsó negyede sokkal jobban működik, mint a többi része. Viszont a megvalósítás már hagy kívánnivalót maga után. Nyilván próbálja az ember helyén kezelni, hogy mikori a film és hogy anyagilag biztosan nem vagyonokból forgott, de a baj az, hogy nem is ezen csúszik el.

A színészi játékok összességében sem túl megnyerőek de okésnak mondhatjuk. A tipikus hatásvadász megoldások kameraeffektek viszont már nagyon avittasak. A dialógusok szögegyszerűek és szájbarágósak.

Ezek ellenére sem tudok rá nagyon rossz pontot adni mert ennél bőven rosszabb filmeket láttam már és vannak pillanatai amikor működik.
Akkor jöhet a következő retro Lambert film? 😀

Gabo81 – 5/10

Ha ezt a filmet a nyolcvanas években csinálják meg, azt mondom vállalható lett volna. De hát nem akkor készült hanem 1999-ben??? A hetedik után ráadásul? Amúgy azon csodálkozom, hogy nem is hallottam róla egészen idáig.

Annak idején még süldő koromban nagyon védtem Christopher Lambert-et egy kritizáló barátommal szemben aki váltig állította, hogy pocsék színész. Ennyi idő után be kell látnom, hogy igaza volt. Talán amikor fájdalmas arcot kellett villantania akkor hiteles volt.

Komolyan mondom, nem tudnám felsorolni mennyi mindennel volt bajom, de az inkább a forgatókönyv hibája. Ha már az elején tiszta volt, hogy az egész a bibliára épül, ők meg hót sügérek a témához, miért nem kértek fel egy teológust segíteni? Meg az a kurva időjárás. Egyik pillanatban le van fagyva minden esik a hó, aztán hónak semmi nyoma szakad az eső, aztán megint hó?

Na jó, én csak felbosszantom magam.

Viszont egyes jelenetkben a látvány tényleg nagyon ott volt. Valahol írták, hogy aki ezért felelős volt az addig klippeket csinált.
Na mindegy, egynek elment, de azért azt nem mondom hogy hiánypótló volt…

Patrick– 4/10

Hát ez kínos volt. 5 Pont járt azért neki, mert sokat esett az eső, és azért volt egy sodró hangulata. Vagy valamilye legalábbis biztosan. De így meg aztán, hogy jobban belegondolok, nem ér ez 5/10-et sem. Mármint miért is érne?

 A botrányos színészi játék szinte mindenki részéről – Christophe Lamberttel az élen? Elképesztő. Egyedül a főgonosz alakítása, tekintete ért valamit. Ott van még a rángatózó kamerakezelés, a “barátok köztősen” rázoomolok arra, akinél éppen a megdöbbent arckifejezést kell keresni, istenem… És akkor a forgatókönyvben, a sztoriban lévő hézagokról, talán inkább már szakadékokról, lopásokról, nem is beszélnék… És értitek, ez 1999-ben került mozikba, hát ne már, hogy akkor ennyire futotta, miközben még ma is találni elég sok eredeti és mondanivalóját tekintve meglehetősen mély alkotást. Párbeszédek? Jaj, hát gondoltam idézek belőle pár szösszenetet, de szinte az egészet betehetném, annyira bénák voltak… (Már-már paródiajellegű is lehetne, csak hát itt vérkomolynak szánták.)

(Viszont jár a pacsi, mert eszmebejutott az Ítéletnap, hogy az tuti sokkal jobban tetszene még ma is, mint amennyire bejött ez itt. És rákerestem Letterboxdon, aztán nem pontoztam. És ha már ott voltam, megnézem még milyen Schwarzenegger filmet nem jelöltem esetleg. Találtam még hármat. Köszi JackOneill. Nem is értem, hogy maradtak ki.)

Ahogyan azt sem értem, hogy ez mit keres itt. Kíváncsi vagyok miért lett ez indítva, oké, hogy újranézés, nosztalgia, stb, de hát azért gyerekként is találkozott az ember már sokkal ütősebb produkciókkal.

Szerintem gyalázatos volt a befejezés maga is. Meg most komolyan… Mi az, hogy ennyi mocsok és szar után így zárnak le egy ilyen filmet? Ne vicceljünk már… De nálam még az ezt megelőző töménytelen és depresszív alaphangolás sem működött. Erőltetett, indokolatlan és nagyrészt haszontalan is volt sajnos. Mármint igen, arra azért jó, hogy lehessen rá mutogatni, hogy itt van a Se7en által kiváltott érzések, gondolatok, hangulatok katartikus lenyomatának egyfajta antitézise. De hát ez nem az akart lenni. Hanem „ugyanaz”…

Tanítani kellene ezt a filmet az iskolákban, hogy hogyan ne készíts krimit…

Scavengers Reign – 2023

JackOneill – 7/10

Pedig annyira vártam…

Az első rész egy borzasztóan csapongó, kapkodó epizód, ami ugyan megvillantja azt a bizarrul szép és változatos világot, de igazán semmire nem hagy időt. Nem tudom elhinni, hogy nem tudtak volna több időt szentelni legalább a pilotra. Vagy ez már a Tiktok generácóra reflektáló stíluskezdemény?
Akárhogy is, ha az egész széria ilyen lesz nem biztos hogy végig fogom nézni. Most biztosan nem, megvárom amíg felkerül HBO-ra aztán újra nekifutok.
Egyébként a már említett nagyon érdekes bolygó és atmoszféra mellett jó, hogy három teljesen más helyzetből induló csapatot látunk. A lezuhanás kihagyása is jó dolog főleg, ha ilyen levés a játékidő.

Meglátjuk.

Gabo81 – 8/10

Meg kell hagyni ez tényleg egy különleges alkotás és bevezető résznek egyszerűen tökéletes. Próbáltam kritikákat olvasni róla, de mindenhol olyan több oldalas ódákat találtam róla, hogy kisütötte az agyamat az olvasás. Ami nekem nagyon odatette, hogy tök egyszerű ábrázolásmódot alkalmaztak és nincs túlrajzolva az egész, mégis működik. Meg hogy egy teljesen új világot teremtettek. Volt benne egy kis Avataros beütés ahogy a növények összekapcsolódnak a gépekkel, de ott egye meg a fene. Ráadásul itt olyan élőlényeket alkottak amiket sehol nem lehetett eddig látni. Baromi erős a kreatív vonaluk. Csak néztem leesett állal és azon filóztam vajon milyen elme tudta ezeket létrehozni. Egy beteg állat vagy egy korszakos zseni? És ahogy valahol írták is, végre egy sci-fi ahol nem az ember igáz le egy új bolygót hanem fordítva. Ráadásul 25 perc volt az egész mégis óráknak tűnt, de itt most tényleg pozitív értelemben. Ha úgy alakul tovább fogom nézni.

Patrick– 7.1/10

Szép-szép, de hasra azért nem estem. És szerintem az animációs cuccok (sorozatok, animék) egyik legnagyobb gyenge pontja a játékidejük. Persze képesek rengeteg epizódra elnyújtva elmesélni egy történetet, de én jobban örültem volna, ha többet kapunk az egészből. És értem, hogy hangulat, de nekem ezt az Avatarosdit ne akarják eladni itt, mert nagyon nem szeretem, amikor a „művészet” adott esetben a logikus cselekményszálak, az érdekes, valóban hiteles karakterek, emberi kapcsolatok és érzések megteremtésének elhanyagolása, háttérbe szorítása mellett képes csak kiemelkedi a középszerből.

Ne rendeljék már alá az embereket és a történetet a világnak magának. Ha pusztán csak világot akarok látni, akkor nézek természetfilmeket. Hiszen rengeteg hely és dolog van, amelyet biztos nem ismerek elég mélyen, vagy nem is találkoztam még azokkal a helyekkel, élőlényekkel… Innentől kezdve ezt a kreatív világteremtés dolgot sem fújnám fel nagyon, nincs ebben semmi extra még szerintem…

Tetszik, hogy három szálon futnak a dolgok, tetszik, hogy nem fárasztanak a lezuhanással sem. Az arányokkal viszont továbbra is gond lehet. Kicsit talán kapkodónak is éreztem a történetet. Simán lehetett volna ebből egy kimondottan para sci-fi-t csinálni. Ismeretlen lények, stb… De itt sajnos lehet túl korán, és túl sokat is kaptunk belőlük egyszerre. Érdekel, folytatni fogom, de hogy meddig, az majd elválik…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük