Vetítőterem – #12


Sorry We Missed You [ Sajnáljuk, nem találtuk otthon ] – 2019

Brutálisan őszintén és pontosan mutatja be, milyen is a rendszer, milyen nehéz is boldogulni. Hogy milyen végeláthatatlan az, amikor nem tudod mi lesz, nemhogy holnap, de a nap későbbi részében. Baromi jól fogta meg ezt az egész érzést. Patrick tudja, hogy az én gyermekkorom is hasonlóan telt; volt hogy enni sem volt mit. Ezáltal nem tudtam elvonatkoztatni, így személyesként éltem meg a filmet. Egyébként a film egésze is nyers, pörgős, a párbeszédek hétköznapisága pacsi, mintha a szomszéd lakás hallatszana át.

Engem nagyon odavágott. Alapból is jobban szeretem azokat az alkotásokat amik a kis emberekről szólnak és mindig nagy szívfájdalmam volt, amikor kis embert egy nagy sztár játszik el és egyszerűen nem hiteles. Hát itt nem ez volt.

Mutasd a spoilert!

Már az első állas interjús jelenhetnél szűköltem, hogy el ne vállald, el ne vállald, aztán amikor a feleséggel megbeszélték a kocsi eladást, már kész voltam.

Nagyon szépen bemutatja a világot amiben élünk, ha a határon mozogsz és csak egy hajszál választ el a csődtől. Hála, hogy nekünk talán jobb és biztosabb a helyzetünk. Csak azért nem 10, mert a fiatalok már túl amatőrök voltak és ez néha idegesített.

Ütős volt. Olyan dráma volt ez, amelyben annyi feszültség van, amit bátran állítom, a legtöbb akciófilm és thriller megirigyelne. A rendező úr meg 84 éves. Csak úgy mondom. Az életkedvem nem ettől a filmtől jött meg, bár attól függ honnan nézzük. Valahol felemelő persze, hogy vannak még ilyen rendezők, akik az igazi hétköznapi „hősökkel” is foglalkoznak. A kislány pl. szerintem iszonyat cuki volt, és tök megható is volt az az asztalnál játszódó jelenet. Komolyan az ilyen jelenetek ezerszer hatásosabban terelik az embert abba az irányba, hogy egyszer gyereket vállaljon, a nemzeti öntudat, jajj, kihal a magyar, meg a családias, idilli & cukivideók rám pl. pont ellenkező hatással vannak. Egy igazi kis csoda ez a film. Akkor meg miért nem 10/10? Mert azért mindezek ellenére nem lesz nálam a kultikusak közt a helye, éspedig azért mert a zene nem emlékezetes, illetve mintha nem is lenne, plusz vizuálisan sem nagyon erős film, és értem én, hogy ez egy dráma, és azt is értem, hogy az, amit hiányolok belőle hatásvadásszá, rosszabb esetben akár giccsessé is teheti a filmet, már ha nem találják el az egyensúlyt, de ebből talán akár ennél több is lehetett volna.


The Last Kingdom [ Az utolsó királyság ] – 2015

Ahogy várható volt, mivel szeretem a műfajt betalált az epizód. Bár baromi pörgős volt, jutott mindenre elég idő. Szimpatikusak a fő karakterek, bár Uthred nagybátyja kicsit kilógott a többi remek egyén közül. A zene is kellemes volt, a díszletek pedig jók. A főszereplő kissrác is jól volt megírva, végignéztem volna az egész részt vele. Már csak azért is, mert a felnőtt énjét elsőre még szokni kell de kitudja. Egyébként szépen koherensen rakták össze az egymást követő eseményeket. Nagyon jó pilot.

Már megint az a helyzet, hogy egy részt egyszerűen kevésnek éreztem ahhoz, hogy véleményt tudjak mondani. Néztem tovább ami már jobb volt, de hát mégis csak pilot-ot kell elemezni. Jónak érkezik, főleg egy olyannak aki szerette a Trónok harcát, Vikingeket stb. Nagyon tetszik a realisztikus ábrázolás, a látványvilág. Az a csatajelenet amikor bekerítik őket… szóval jó, de túl sok mindent akart belezsúfolni egy részbe. Értem, hogy a felnőtt kora a lényeg, de akkor is. Folytatni fogom valamikor mindenképp.

Szerintem nagyon állat volt. Volt benne kellő mennyiségű dráma, a történések is rendben voltak, és mindezek mellett szerintem volt benne pár bátrabb húzás is. Pl én szívesen néztem volt a kissrác szemszögéből egyfajta felnövéstörténetet, ehelyett elég hamar lapoztak és ugrottunk az időben, de ez sem túl nagy gond, mármint én láttam az összes évadot eddig, és nem mondanám azt, hogy másképp kellett volna indítani… Sőt… Kétszer láttam már az epizódot, és szerintem az első rész is elég komoly, a zenei aláfestése nem csupán korrekt, hanem az egyik legjobb is, aki mást mond, hazudik vagy nagyon nem figyelt, de egyébként is mindenképpen érdemes csekkolni a youtubeon a Lívstræðrir c. dalt. Egyébiránt meg lehet kicsit túlzsúfoltnak hat az epizód maga; egy filmre elég esemény megy végbe ebben az egy órában, de pilotoknál ez szinte megszokott, meg inkább ilyen legyen, mint középszerű, unalmas nyitány. A The Last Kingdom azon kevés sorozatok közé tartozik, amelyet azonnal folytatni szeretnék. És már biztos mondtam, de maga George RR Martin írta twitteren, hogy a „The 2nd season of @TheLastKingdom based on Bernard Cornwell’s Saxon series, was just as good as the first. I hope there will be a season 3.” Azért az is jelzésértékű, hogy a GOT helyett ezt ajánlgatta…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük