Succession [ Utódlás ] – S03 – 2018

Az Emmy-díjak egyik legfőbb várományosa egyre jobb és jobb lesz. A második évad 89-es metacritic átlaga után a harmadik szerény 92%-on zárt. A nézők is szeretik a szériát, látszólag teljes a siker. Viszont bennem azért felmerülnek kérdések, már ami a továbbiakat illeti…

Szóval én egyfajta Trónok harcát látok ebben a sorozatban. Nem, nem szeretem mindenben azt keresni, pláne, hogy az utolsó évadokat a GOT-ból én nagy csalódásként életem meg, de ha ezzel tudom leginkább érzékeltetni, hogy milyen is az Utódlás, akkor bizony nincs mit tenni, ez van. Miért? Mert ezen esetben van egy nagy cég, amelyen belül egyrészről a családi „civakodások” adják el a showt, aztán másrészről vannak bizonyos külső tényezők, úgy mint az átalakuló médiapiac vagy a konkurencia előretörése, amelyek mind jelentős befolyással bírnak a karakterek életére.

Mivel még nem írtam a sorozatról, elpufogtatok pár olyan megállapítást, amelyek már az első etapra is érvényesek voltak. Kezdjük rögtön az egyik leglényegesebbel. Ha elolvassa valaki a sorozat leírását, esetleg lát belőle egy rövid ajánlót, azt aztán most komolyan, miért is érdekelné egy olyan sorozat, amelyben egy iszonyat gazdag család belharcait követhetjük figyelemmel? Hát szerintem ennek az érdeklődésnek alapvetően két oka lehet. Az első az, amikor valaki szereti az ilyen bennfentes cuccokat. Én igen. Nem abban a világban mozgok, sőt, konkrétan szimpla fizikai melós vagyok, emiatt aztán különösen jóleső érzés bebocsátást nyerni egy ilyen családba. A második ok az elsőt tovább erősíti, hiszen olyan remekül megírt karakterekkel van dolgunk, hogy az ember tényleg csak csettinteni tud, amikor számba veszi őket.

Aztán arról se feledkezzünk meg, hogy nem elég, hogy helyenként iszonyat humoros a sorozat, de a szereplők is tökéletesen hozzák amit kell. Rég volt olyan széria, amelyben ennyire a szívemhez nőtt volna mindenki. Oké, most túloztam, de egyébként meg mégsem: egy szemét világban mozgó, sokszor önző figuráról van szó, akiknek mindenük a pénz, az életben maradás, legjobb esetben meg a minél nagyobb befolyás és magának a vezetésnek a megszerzése. De pont ezért az őszinteségéért jó ez a széria. Oké, oké, nem mondom, hogy tabukat döntenek le az írók, és nem emiatt a sorozat miatt fogom átértékelni az eddigi életem, illetve nem emiatt fogok a világra más szemmel nézni, de egy valami biztos: kevés olyan sorozat van, amelynél pl. a szimpla családi vacsorák is ennyire feszültek, kimértek és sziporkázóan jól megírtak lettek volna.

Eddig viszont konkrétan semmit nem írtam a harmadik etapról. Nagy meglepetést nem fogok okozni… Nekem is bejött. Valamilyen szinten viszont már tudnék kritikus lenni a látottakkal kapcsolatosan. Az első két évad után úgy éreztem, hogy emeltek a téteken, és most tényleg elég sok minden borulhat. Ez azonban szerintem túl törvényszerű, és kiszámítható következménye az előzményeknek, még ha el is ismerem, hogy bizonyos keretek közé vannak szorítva az írók. Az évad ívét tekintve nem nagyon tudtak meglepni, de ezt vehetjük pozitív dolognak is; nem próbálták meg logikátlan, rögtönzött, szinte kínos történésekkel a cselekményt művi módon terelgetni.

Ami nekem kifejezetten tetszett, az a családon belüli konfliktusok kiéleződése. Mármint bizonyos beszólások, köntörfalazás nélküli „elmész te a picsába” szintű monológok nagyon adták. Aztán meg a fináléról már önmagában rengeteget lehetne beszélni. Mert az az évad egyik erőssége, csúcspontja. Valahol persze ez a cliffhanger is várható volt, de legalább a funkcióját remekül betölti, és bizony az odáig vezető úton, többször akár magával a fináléval is vetekedő jeleneteket sikerült rögzíteniük.

Mindezek mellett és ellenére azonban nem ártana valami nagyobb váltás a sorozatban, új fontos szereplőket behozni, a hatalmi struktúrát átrendezni, és akár teljesen más megközelítésben tálalni a dolgokat. Nagyon sok sorozat ugrott az időben, kezdett új lapokkal bizonyos évadokban, olyanok is, mint a Six Feet Under, a The Wire, a Friday Night Lights, a Boardwalk Empire vagy akár a SOA is. Érdekes lesz, mit hoznak ki a továbbiakban ebből a szériából, amelyből eddig szerintem mindent kipréseltek, ami benne volt. A jövő viszont meglehetősen bizonytalan…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük