Vetítőterem – #60


Glass Onion: A Knives Out Mystery [ Tőrbe ejtve – Az üveghagyma ] – 2022

JackOneill – 7.8/10

Nyilván a Tőrbe ejtve az egyik fő viszonyítási alap és annál sajnos gyengébb lett az új rész.

Craig tovább formálta a karaktert és még mindig nagyon jól áll neki a szerep. De az előzményben nem rémlik, hogy utaltak volna rá, hogy Blanc meleg és nem is igen látszott rajta itt viszont annál inkább, ami kicsit éles változtatásnak érződött. Nem az maga, hogy meleg, hanem a karakter viselkedése. De ha újranézem lehet kiderül tévedek. A többi karakter sem volt annyira jó és érdekes, mint elődjében. Persze szórakoztatóak és sokfélék voltak szó se róla.

A sztori is abszolút megfelelt. Persze a nagy fordulatok, amikre vagy számít valaki, vagy nem itt sem maradhattak el talán egy kicsit több is volt, mint kellett volna, de én ezzel együtt is jól éreztem magam a film nézése közben. Néhány poénon tényleg felnevettem. És ha azt veszem alapul milyen filmek születtek mostanában ebben a műfajban, mint pl. az új Poirot filmek nos onnan messze kiemelkedik. Továbbra is szellemes és társadalomkritikus. Viszont a játékidőt túl soknak éreztem.

Gabo81 – 7.5/10

Egynek elment. Lehet csak azért néztem ilyen kritikus szemmel, mert nagyon fel volt hype-olva. Valahol azt írták, ez a legjobb karácsonyi ajándék a Netflix-től. Azért annyira nem volt jó szerintem sem.

Bár, ha úgy nézzük, hogy ezzel egy új Poirot karaktert akarnak teremteni és nagyon nincs is ebben a stílusban vetélytársa, akkor annak jó. Nem is tudom, hogy másképp tudnának-e modernizálni egy ilyen stílust.

A képi világa szép volt, a zord télben, jó volt egy kis napsütést meg medencében lubickolást látni. Nyílván ennyi híres színész sem vállalta volna el, ha nem látnának benne fantáziát. De jó volt Edward Norton-t újra látni, őt nagyon szerettem az X-óta.

Ami inkább idegesített, azok a karakterek voltak. Felforgatók…

Mutasd a spoilert!

Egy ilyen vegyes banda egy bárban, sosem tudott volna így összebarátkozni. Azt még el tudnám képzelni, hogy Elon Musk figura felülről, tudatosan összeszedi őket.

Meg ez a sok fordulat… Egynek azért elment, Popit majszolva mellé xd

Patrick – 5.8/10

Ez is félrement. Szerintem az első is gyenge, egynek elment szintre volt jó csupán. Jóindulatú, nagyon gyenge – épphogy 7/10-es, és hát a második sem nagyon keltette fel az érdeklődésesem. Láttam a szép, korrekt metacritic átlagot, de brr… Nem hozott lázba semmi. Sem egy színász neve, sem a plakát, semmi. Hiába Edward Norton az egyik főszereplő, ha tudom, hogy mellette ott feszítenek még nyolcan. Meg „tudtam”, hogy milyen film is lesz ez. Tudtam, hogy nem fogja tudni ellopni benne a showt, tudtam, hogy ez nem az a film, amit tőle várok már egy ideje…

A filmből eltelt fél óra körülbelül, és én már untam… Nekem csavarhatják akárhogy az egészet, ha egyébként rohadt mód nem érdekel ez a cicaharc ott a gazdagéknál’. Oké, hogy szeretem az insider témákat, jó bele látni, hogy milyen is egy egészen más világ, de ahhoz, hogy ez ennyi karakterrel működjön, nagyon jól kell tudni írni, meg kell ragadni a karakterekből a lényeget. (Vagy talán kevesebbel kellett volna dolgozni…) A Succession ezt az akadályt nagyon könnyen vette, a harmadik évaddal is nagyon elégedett voltam.

Itt megy az adok, kapok, de nem tudom… Ha nem érdekelnek a karakterek, nem érdekel az sem, mi és miért történik. Pedig az még akár érdekes is lehetett volna önmagában, de nem… Mert szerintem unalmas volt az is, és én folyamatosan – egyre inkább – azt éreztem ebben a 140 percben, hogy a készítők sokkal többnek hiszik és gondolják saját magukat és a produkciójukat, mint amilyen az valójában. Egyszerűen átment rajtam. Nem volt nagyon rossz, de aki látott már komolyabb krimiket és karakterizálós drámákat, annak ez kevés lesz…

És értem én, hogy akár élvezhettem is volna, hogy ezek mit nem leművelnek egymással ott, és ezek mellett értékelhettem volna azt is, hogy láthatom: hiába van elég pénzed, az nem jelent egyet feltétlen a boldogsággal… És persze nyilván nem csak ennyi jött le a filmből, de kár rá szót pazarolni. A következő rész ki fog maradni ebből is…


Frozen Planet II [ Fagyott bolygó ] 2022

JackOneill – 8.3/10

Megint egy természet/dokumentumfilmet dobtam be. Ezt többek között azért, mert az első évad, ha mondhatom így tíz éve elég mellbevágó volt mindamellett, hogy gyönyörűen volt filmezve és sok érdekességet tudhattunk meg belőle nem csak az élővilág, de a globális felmelegedés kapcsán is.
Ezek a mostani fejezetre is mind igazak. A képek gyönyörűek és az ember most is üres szemmel nézi milyen rohamos ütemben tűnnek el ezek a gyönyörű tájak és vele együtt az elővilág. Imádom a havas tájakat így ez kicsit még jobban megérintett mindig.

Az első részben nem specifikusan egy területet kaptunk, hanem gyorsan végigfutottunk a bolygó fagyos vidékein, ami jó volt mert kevésbé ragadtunk le egy-egy állat sztorijánál viszont kicsit darálósnak is hatott. Még nem fejeztem be az évadot, de a többi részben sem esik a színvonal, sőt.
Ja és a film készítésének nehézségeinek bemutatása is egy kellemes kis adalék.

Gabo81 – 9/10

Természetfilm, David Attenborough. Igazság szerint ezzel nagyon mellélőni nem lehet. Jóbarátomék, most vettek egy Oled tv-t, és ők is újra felfedezték újra a természetfilmeket. A technika fejlődése sokkal látványosabbá és élvezhetőbbé teszi. Nem mintha Attenborough nem csinált volna már eddig is olyat ami leköti az embert.

Gyönyörű volt az első rész, de egyben nyomasztó is. Ahogy minden egyes alkalommal elmondja, hogy pár évtized és ezek az állatok gyakorlatilag el fognak tűnni. Ez is nem is egy természetfilm, hanem inkább megörökítése valaminek ami már nem fog létezni.

Mondanám, hogy tovább fogom nézni, de nem, Egyszerűen ez engem elkeserít. Nekünk embereknek kéne eltünnünk, és el is fogunk.

Patrick – 8.3/10

Hajnalban, álmosan kezdtem el nézni. Pedig nem gyakran kezdek valaminek neki ilyen állapotban. Aztán lekötött. Tetszett. Mondjuk velem könnyű dolga van: imádom (imádtam) a telet és a havat. Örülök, hogy gyerekként igazi havas élményekben lehetett részem. Ma már hiába böngészem a modelleket, annyira reménytelen minden. Még mézesmadzag sincs nagyon. Mi lesz itt 20-30 év múlva? Inkább bele sem gondolok…

Amúgy a szokásos jelzőkkel illetném: szép, okosan felépített, érdekes is valamennyire. Hogy végig fogom-e nézni? Az már egy rohadt jó kérdés. Ebben nem vagyok biztos. Nem hosszú, a végén lévő kis betekintés – a forgatási nehézségek egyikébe – külön jó pont volt. Igazából önmagában már az az egy kis apróság is hozzátett vagy fél pontot az eredményhez. Adhatnék én 10-et neki műfaján belül, mert meg is érdemelné. De ezt azért már módjával teszem csak meg. Most arra gondolok, hogy minden látványos természetfilmre csak nem mehet kétévente 10/10… Meg hát itt nem kell karakterekkel foglalkozni, történeteket elmesélni, „világot” és hangulatot teremteni. Csak türelemmel fel kell venni, meg kell vágni. Ehhez meg kb csak pénz kell, és akkor lesznek szép és jó felvételek, normális narráció…

(Látom lesz egy hetedik rész is idén márciusban The Making of Frozen Planet II címmel. Nem tudom, hogy abban mi lesz, de szívesen megnéznék egy olyan sorozatot, ami egy dokumentumfilm lenne, a dokumentumfilm forgatásról. De felőlem aztán lehetne az egy sima sorozat is, kitalált karakterekkel és forgatással. Zabálnám, hogy láthatnám, hogy kik mentek „oda”, mennyi időre, miért ők, a családjuk hogyan viseli, és egyébként csak ezzel foglalkoznak? És még számtalan kérdés, konfliktusok, nehézségek, stb…)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük