Vetítőterem – #55


Meek’s Cutoff – 2010

JackOneill – 7/10

Minden bizonnyal most gázolok bele Patrick érzelmi világába, de a tiszteletteljes igazság ezzel jár és őt sem kell félteni e téren soha. 😀 Én nem leszek rajongója a filmnek. Az egész egy festmény érzetét kelti bennem. A fényképezés, a kamerakezelés, zene mind nagyon el vannak találva és úgy általában véve az egész atmoszféra irtózatosan erős. Egy korképet látunk és érzünk akár egy jó festményen. Sajnos viszont egy film nem csak ezektől lesz jó, hanem attól is mit mesél el. És nekem itt volt kevés. Mielőtt megírtam ezt már olvastam az oldalon írt kritikát, és megértem miért nem lett kifejtve egyáltalán a történet. Mert az nem nagyon van. Egy road movie ami csak nagyon távlati léptékben tart valamerre. Ha videójátékos nyelven kellene megfogalmaznom olyan, mint egy tökéletes sétaszimulátor. Ha eléggé beszippant a környezet a világ, amit látsz hallasz akkor nem számít szólt-e igazán valamiről, tart e bárhová. De ha nem, úgy elvesztél. Talán ez okozhatja a sok alacsony pontszámot. Engem maga a western műfaj vonz így még ezek ellenére sem tudok rá rossz pontszámot adni rá, mert basszus, ennek így is élveztem elmerülni a vadnyugati tájakban és a nyikorgó szekerek hangjában. Csak összességében hiányérzetem van vele szemben, mint film. Ez a lezárással pedig abszolút csak nőtt mert úgy éreztem a semmiből a semmibe vezetett a film engem. Persze lehet ez volt a cél hiszen a helyzet, amiben a szereplők voltak is ilyen. Apropó szereplők: ők jók voltak, de nem nagyon volt miben tündököljenek. Nem kellett senkinek elvinnie a hátán az egészet. Itt a hangulaté volt a főszerep, nem a színészeké.

Gabo81 – 7/10

Hiába a Blue-ray minőség, hiába az igaz történet, hiába Michelle Williams, Paul Dano és a többiek, egyszerűen nekem nem jött át. Úgy éreztem, mintha a Sátántangó amerikai, rövidített változatát nézném. Csak itt nagytotálból mutatták, amit amott saját szemszögből. Ami lehet csak engem idegesit, de nem volt akcentusa a szereplőknek. Will Patton még az Outer Range-ben is autentikusabb volt szerintem. Amúgy a jelmezek előtt le a kalappal. Egy csomó ideig rá sem jöttem, hogy kiket nézek. Meg írták is valamelyik oldalon, hogy a rendező nem engedte csak a fehérneműket kimosatni, mivel a történet szerint nem volt vizük. Számomra amúgy az indián szál volt a legérkedesebb.

Mutasd a spoilert!

Adjunk neki egy esélyt vagy kössük fel? Legyünk emberek vagy állatok? Civilizáció vagy vadnyugat? Külön jó, hogy nem lehet érteni miről beszél meg énekel. Így sokkal nyomatelékosabb volt. És lövésem sincs mit üzent Michelle-nek a végén azzal a nézéssel és hova sétált el.

Patrick – 10/10

Nem tudom ki mit vár egy westerntől, de én többet nem nagyon kaphatok semmitől, mint amit a Meek’s Cutoff-nak is köszönhetek. Itt nincsenek vagány pisztolypárbajok, nincsen mesterséges feszültségfokozás, nincs benne szinte semmi, amelynek – hagyományos értelemben és megközelítésben véve – benne kellene, hogy legyen… Az van ami. Amely persze sokszor – abban az életben és korban – kimerült annyiban, amennyit itt is láthatunk. Egy kemény road movie valamilyen szinten az egész. De milyen képekkel és hangulattal… Érdekességként megemlíteném, hogy hiába szerették nagyon a kritikusok (36 review / 85-ös átlag metaciriticen), a közönség annyira nem értékelte (6.5 Imdb-n), és bár ez egy ki ragadott példa, de Tarantino az év legrosszabb filmjei egyikeként emlegette. Mondjuk az ő véleményére egyébként sem nagyon adok lassan… Bizonyos filmjeiből annyira sugárzik az önimádat, hogy az már néha konkrétan a filmjei rovására is megy. Valaki igazán helyretetetné már. Sajnos ilyen az, amikor a siker megszédíti az embert… Meg alapból annyira unszimpatikus, hogy kezdetektől fogva szinte csak sztárokkal szeret dolgozni, hogy inkább nem is mondok semmit erről… Egyébként lehet ezért fejem szeditek, de belőle lassan hiányzik az a fajta alázatos történetmesélés, amely ezt a filmet is naggyá teszi. Hiába imádtam bizonyos filmjeit, de oda jutott a kapcsolatunk, hogy felőlem aztán tényleg nyugodtan abbahagyhatja a filmkészítést. Sokat már nem veszítek vele…


American Crime [ Bűnök és előítéletek ] – S01 – 2015

JackOneill – 8.5/10

Ez viszont egy elég erős pilot volt. Nem diktál egetrengető tempót, mégis folyamatosan történik minden, a szálak pedig mesterién vannak összedolgozva. Az viszont nagyon érződik, hogy ez csak valami nagyobb felszínének a kapargatása. Ami van benne az tisztességesen meg van valósítva. A gyilkossági szál vagy éppen a szerelmi. A kapcsolódási pontok és a dolgok mélyebb ismerete, ami még hiányzik és gondolom ezek mind előjönnek majd. Értem ezalatt, hogy pl. a szerelmi szálban résztvevők az első rész alapján csak drogosok. Most lehetne beleásni, de itt még azt leszámítva, hogy láthatóan szeretik egymást, nem tettek mást, mint próbáltak anyaghoz jutni ilyen, olyan módszerrel. Ettől azért nem kezdek el drukkolni nekik akármennyire is aranyos a csaj. De a nyakamat rá, hogy nem ennyire egyszerű a dolog. Mint ahogy az áldozat családja sem az. Na ez viszont már most is elég nagy teret kapott, sokkal érdekesebb is ez a szál.

Mutasd a spoilert!

Az egyetlen fejvakarós dolog, hogy a kissrácot miért gyilkosság vádjával tartóztatják le, amikor bevallja, hogy csak odaadta a kocsit, illetve aki elvitte sem említi, hogy ő benne lett volna bármilyen más módon, csak a csaj barátját jelöli meg. Nem hiszem, hogy ha be is zárják gyilkosság vádjával teszik azt. De ez maximum kis logikai bukfenc ezt hibának nem nevezném.

Nem vagyok tökéletesség mániás távolról sem. Abszolút felkerült a nézendők listájára.

Gabo81 – 8/10

Nagyon durva, hogy sehol sem lehetett róla hallani, olvasni. Ncore-on is csak a harmadik évad van fent. Nem értem miért tűnt el így, vagy csak a magyar közönség számára elérhetetlen? Nagyon tetszik, hogy a család szemszögéből mutatják be az egészet. Valamiért engem a 21 gramm-ra emlékeztet. Nincsenek effektív jó és rossz emberek hanem valahol a kettő között. Nem tudom, hogy egyedül tovább néztem volna-e, de a páromnak nagyon bejött, úgyhogy már az évad felénél tartunk. Amilyen lassúnak tűnik a tempó, olyan brutál is tud lenni.

Patrick – 9.2/10

Nem tudom. Nem tudom… Nehéz anélkül értékelni, hogy elfeledném, elvonatloztatnék az évadban történtektől. Ha azt értékelném, olyan 10/10 menne rá, mint nem sok mindenre korábban. Lehet túl érzékeny vagyok, lehet nem tudom. De hát nyilván nem tudom „máshogy nézni”, mint ahogy én látom és érzem. Szóval itt ez az első rész, amelybe már másodszor néztem bele legalább (kerestem valamit benne/feliratot ellenőriztem), de mindannyiszor kirázott tőle a hideg. Mármint bizonyos jelenetei és zenei részletei alatt. Sokadszor (kritika / toplista) írom le, de tényleg nem tudom mi tetszik benne jobban; a krimi szál, vagy úgymond a „love story” része. Egészen magával ragadott. Hasonlatokat is felhozhatnék, mi jut eszembe erről az évadról, de nem teszek így, nem rontom el senkinek az élményt… Szóval annyira magaménak érzem ezt az évadot, hogy csinálok belőle egy saját plakátot, a fenti gyári mellé. Mondjuk azt a gyárit is be kell szerezni még… Én mondom nem egyszerű. Igazából lehetetlen is; a srácok már tudják, hogy a képet próbálom megszerezni jó minőségben, aztán abból csinálok vászonképet, vagy egy jó printet. Aztán örökké kint lesz a falamon. Mást kár is talán mondani. Az első rész hűvös, tárgyilagos, lassan építkezős, több szálat felvezető cselekménye ellenére is húsbavágó bizonyos mértékben. És hol vagyunk a végétől még…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük