Vetítőterem – #22


The Big Sick [ Rögtönzött szerelem ] – 2017

Ennek a filmnek már a címe hallatán is tovább görgetek, ha netán vetettem volna egy pillantást a plakátjára akkor meg végképp. Mégis egy nagyon jó filmről van itt szó. Érdekes és szimpatikus karakterek töltik be egytől egyig a vásznat. A legutolsó mellékszereplő is szórakoztató. Nekem egyértelműen a film humora volt a legnagyobb piros pont. Szinte mind ült nálam, akkor és ott sütötték el, amikor kellett. Ehhez társult még a totál életszagú, de pergős párbeszéd.

Mutasd a spoilert!

Ugyan ez is az összejövünk, szétmegyünk jah de mégis összejövünk végül formula alapvetően, de az, hogy a csaj (aki baromi aranyos) a film nagy részére kiesik és a főszereplő inkább a szüleivel lép interakcióba jó húzás volt.

Nem ugyanazt kellett nézni, mint bárhol máshol. A szülők is nagyon jól működtek ebben közre. Ugyanakkor náluk, pontosabban az anyánál éreztem egy kicsit a lazaság és poén miatt túltoltnak a figurát. Persze lehetnek ilyen habitusú emberek csak szerintem ide kicsit ez sok volt. Én díjaztam volna, ha nincs happy end és meghal a csaj, az elég tökös lett volna főleg itt ahol tényleg sajnálta volna az ember nemcsak a csajt de mindenkit körülötte. Ellenben legalább akart mondani is valamit a film. Ahogy mondtam nem igazán érdekelnek az ilyen filmek így ez a pontszám tőlem hatalmas dicséret. Az egyetlen ok, hogy nem adtam többet hogy nemigazán láttam sok mindent ebben a műfajban (amit mégis az meg sem közelíti ezt) így nincs mihez mérjem. De az idő lehet feljebb tornássza ezt a pontszámot.

Igazság szerint, számomra sok idegesítő elem volt benne, aztán amikor a végén kiderült, hogy igaz történet volt, kicsit átértékeltem a dolgot. Jó és hálás téma a vallások és a kultúrák keveredése, amit megtudtak úgy csinálni, hogy elszakadtak az amerikai filmek kliséitől. Viszont számomra túl is toltak benne dolgokat. Minek kellett bele az idegesítő lakótárs? Hány filmben láttuk már ezt a karaktert?

Mutasd a spoilert!

Meg tényleg ilyen sziruposan jöttek össze újra a való életben is, mint a végén?

Egynek elment, azért aranyos is volt. Durva volt, hogy Holly Hunter-t nem ismertem fel. Na és persze egy felejthetetlen beszólás, A legjobb 22 emberünket vesztettük el XD

Már leírtam miért ez az utóbbi évek egyik legüdítőbb alkotása, nem ismétlem magam, nem másolgatok ki onnan bizonyos mondatokat, inkább itt egy link a kritikához.


The Shield [ Kemény zsaruk ] – 2002-08

Egyetlen rész után nem igazán könnyű ezt értékelni. Tipikus zsarusorozat. Az első epizód nem mutatott semmi különlegeset de jó volt. Tetszik, hogy az egyik fő karakter egy mocskos zsaru nem egy szentfazék. Ezzel máris egy erős szálat tudtak elindítani. Későbbiekben biztosan bonyolódik a helyzet. Az epizód közbeni nyomozás elnagyolt volt, kicsit időkitöltésnek éreztem. Minimálisan árnyalták a többi karaktert is de ez se itt válik el mennyire lesz jó. A film végi fordulat, ha nevezhetem így már a közepén adta magát vagy legalábbis nagyon erős megérzésem volt és be is jött. Nem volt benne semmi extra, mint mondjuk egy True Detectiveben de jó kis kriminek tűnik ennyiből viszont nem tudok messzemenő következtetéseket levonni. Majd a folytatásban.

Tudom, hogy a Drót mellett, ennek is alap megnézendő zsarus sorozatnak kellene lennie, de az engem az első rész egyszerűen nem győzött meg. Számomra egyszerűen túl pörgős és egy pilot-ba túl sok mindent akartak belepréselni. Oké, hogy minden részben oldanak meg ügyeket, legyen. Behoznak egy új főnököt aki fegyelmezni akar, legyen. De, hogy egy részen belül az új főnök már be is látja a vallatásnál, hogy fel kell adni az elveit??

Mutasd a spoilert!

És végig ott volt a kérdés, hogy vajon korrupt zsaru vagy sem, erre a rész végén már fejbe is lő egy spicli kollégát.

Ez pont egy olyan szösszenet volt, amit évadzárónak tudtam volna elképzelni. Egyszerűen ez nekem tényleg túl sok, viszont fel is keltette az érdeklődésem, hogy mi jöhet még ezután? Egyszer lehet folytatni fogom.

Pörgős, vagány kis epizód. Nem Drót, ez máshogy működik, ez máshogy és más dolgokat mutat be. Michael Chiklis iszonyat lazán hozza a kemény zsarut, a vérében van a csávónak, Walton Goggins meg szintén rohadt jó színész, lásd későbbiekben még Jutified, SOA… Tetszenek a kézikamerás felvételek is, a végén meg jön már a SOA-san (Kurt Sutter) zenei aláfestéssel lepergő utolsó pár perc, ami azért mindent visz a szememben. Mármint oké, korrupt, kemény zsaruk, akik néha máshogy intéznek el ügyeket, mint az egyébként elő lenne írva, de

Mutasd a spoilert!

a végén zsarugyilkosság?! WTF momentum volt, akárki akármit állít, simán azt hittem félreállítják, megfenyegetik, valahogy elintézik, beveszik, nem pedig megölik… Plusz ahogy Mackey elintézi a dolgokat, kicsinál konkurens bandákat és javít a közbiztonságon, de közben lepacsizik másokkal… hát azért ilyet sem nagyon lehetett látni így, nagyban a rendőrös sorozatokban…

Szerintem egy rohadt jó pilot volt, már háromszor láttam, és mint mondtam, ez nem The Night Of, nem True Detective, ez más, be is cseszne, ha minden rendőrös sorozat olyan lenne, mint azok, mert bizony az általános, hétköznapi valóságot lehet jobban türközik a The Shield, mint pl. a kiemelt esetekkel foglalkozó, előbb említett két széria. Jah és szerintem brutál jól van „fényképezve” a rázoomolások rohadt gyorsak, hatásosak, lényegre törőek, a városi életképek pedig rohadt autentikusak; pl fakivágás a parkban, vagy egy hatalmas kupac holmit tol az utcán egy asszony, meg ehhez hasonlóak. Plusz a zsaruk és a bűnözők is úgy futnak, ahogy az életben tennék, és ezt bizony rengeteg sorozatban, filmben benézik… Tökös kis kezdés volt.

4 hozzászólás

 1. Gabo81:

  / spoilereket tartalmazó szöveg következik /

  Te mi a fenét nézel néha?

  THE SHIELD:

  „Behoznak egy új főnököt aki fegyelmezni akar, legyen. De, hogy egy részen belül az új főnök már be is látja a vallatásnál, hogy fel kell adni az elveit??”

  Ezt honnan? Mivan??

  Az új főnök 4 hónapja új főnök, és már lehet előtte is tudta mi újság arrafelé, azaz régóta érlelődnek benne gondolatok bizonyos dolgokról. Úgy hülyeség amit írtál, ahogy van.

  „És végig ott volt a kérdés, hogy vajon korrupt zsaru vagy sem, erre a rész végén már fejbe is lő egy spicli kollégát.”

  Most mivan ember? Kérdés volt hogy spicli vagy nem? Egyértelmű volt, hogy spicli a csávó. Egyértelmű, hogy megbeszélték a srácok, hogy mit tesznek, meg miért, de ezt nem mutatták, plusz pont egy Mackey szintű csávónak ne lennének forrásai, amikor bűnözőkkel is szövetkezik, és ez elég erős érdekkapcsolat? Na ne viccelj…

  Nem a pontszámod érdekel, hanem az, hogy a kritikák megalapozatlan, pontatlan, logikátlan butaság…

  THE BIG SICK:

  Most komolyan az az egyik problémád, hogy van egy srác a rengeteg mellékszereplő közül aki szerinted sablonos? Oszt ha ilyen volt az életben? Nekem van egy totál ugyanilyen haverom… Oszt akkor mi van? Meg amúgy mennyi időt töltött képernyőn? 0,05%-ot? 😀

  Sziruposan jöttek össze a végén? Nah ez fájt. Ha veled történne meg ez, életed legmeghatározóbb élménye lenne, odalennél a boldogságtól és a meglepetéstől, de itt szirupos. Ez olyan fajta kettős-mérce, hogy már kiborító.

  „Igazság szerint, számomra sok idegesítő elem volt benne, aztán amikor a végén kiderült, hogy igaz történet volt, kicsit átértékeltem a dolgot.”

  Mivan????? Te aki művészfilmes, elborult dolgokat is lazán megemészted, amelyek aztán gyakran totál öncélúak, és adhoc jelleggel működnek mi itt az a sok idegesítő elem? Mert kb egyet nem említettél. Jah, hogy ezek egy része – így hogy ez megtörtént – már nem is idegesít? nanee 😀 Olyan, mintha a képzelőerőd 10-es skálán -3-ason lenne. Pont te mondod ezt… 7 millárd ember él a földön, simán lehet ilyen és olyan egy karakter, ilyen vagy olyan család és igen, lehet akár totál sablonos is.

 2. JackOneill:

  / spoileres gondolatok következnek /

  Hát nah látod, benned nem csalódtam, örülök, hogy tetszett, szerintem is nagyon szép film, nekem elsőre 9/10 volt, most rátoltam még egy kicsit, mert tényleg értékelem azt ami benne van.

  Amúgy már leírtam, de a katarzist hiányoltam én is a filmből, de ahogy a kritikámban írtam, érettebb fejjel, what the fuck, ennyire nem lehetek szánalmas. Ez egy hullámvasutas, romantikus dráma & vígjáték, a film majd egészében, ezt tudatos rendező nem cseszi el egy full komor befejezéssel. Mondok egy kifordított példát: Milyen lenne a Fincer féle Se7en vagy a Cameron féle terminator, ha a komor sötér világból hirtelen átcsapna vígjátékká, oltári nagy happy enddel?

  Épp elég sok szar pillanat volt egyébként is a filmben, plusz ez megtörtént esetet dolgoz fel, amitől persze el is térhettek volna, de szerintem irtó kevés ilyen film van.

  És annyi mindenről szól közben, hogy csak nah… Pl. az alapvető témák mellett az egészségügyről is; viszed a gyereked vagy nem? Egy szaros „kis semmiben” is meg lehet halni. Szól a karrierépítésről is, haverokról, mindenféle kapcsolatokról, kultúrákról, sb… és mindezt olyan viccesen és szomorúan teszi, hogy közben valamilyen szinten végig totál visszafogott és értelmes marad.

  Imádom az ilyen érzelmi hullámvasutat, ilyen a Titanic, a Trainspotting (igen az), a Terminator és pl a Sidney Hall is. (De sorolhatnám még…) Legutóbb a Little Women volt hasonló élmény, és ezek nálam néha jobban ütnek, mintha a végén csak kapnál egy nagy maflást…

  • Tènyleg kiemelkedően pozitív èlmèny volt. Amellett hogy jól szórakoztam rajta tènyleg tartalommal bírt.
   Az egèszsègügyi ér felett el is siklottam pedig valóban, ès aktuálpolitikai helyzet vègett is eszembe juthatott volna.A kórhàzak àllapota, felszereltsège ès hogy hol is kezeljèk a hozzàtartozómat.
   Jah ès a jàtèkidővel sem volt gond sőt. Simàn elrepült az idő. Baràtnőmmel nèztük,neki is tetszett.

   Film:
   A làny apja azt mondja: Csak akkor tudod meg ő e az igazi ha megcsaltad.

   Egyből jeleztem is baràtnőmnek hogy mi lenne ha megtudnànk ő e nekem az igazi?

   ….nem aratott sikert a javaslat😃😃

   • szegény ő 😀
    bezzeg ha azt mondta volna, csináljátok „egyszerre”… 😀
    gondolom ott már játszott volna a kivel érné meg effektus 😉

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük