Vetítőterem – #72

No One Will Save You [ Nincs aki megmentsen ] – 2023

JackOneill – 7.5/10

Nem húzom sokáig a dolgot, nekem nagyon tetszett a film a végét leszámítva.

Az egész film érdekes, pörgős volt egy remek alakítással. Ijesztő viszont nem igazán. Nem is tudom az volt-e egyáltalán a cél, de szerintem nem, inkább az akción. De az viszont jól sikerült szerintem. Nem bántam, hogy totálban láthattuk a lényeket, de azt igen, hogy ennyire hamar megmutatták nekünk őket. Ennél azért tovább takargattam volna, hogy fokozzam a feszültséget és az érdeklődést.

Mutasd a spoilert!

Még a vége előtt el kell mondjam, hogy az idegenek által emberekbe helyezett parazita semmilyen módon nem lett magyarázva. Az elején én úgy gondoltam, hogy az idegeneket magukat is ezek a paraziták irányítják és ők is csak szolgák. De úgy tűnt mégsem. Vagy nem tudom. Mindenesetre ez érdekes kérdés.

A vége viszont nem. Nincs azzal baj, ha ránk van bízva az értelmezés, de ez nagyon alibi munka volt.

Mutasd a spoilert!

Megsajnálták hősünket amiatt, amin átment, a szenvedés, a magány, a kiközösítettség miatt? Vagy azt mondták hé mi is embereket gyilkolunk végül is ő is megölt valakit, ő haver.

De, ami még inkább zavar, hogy a lány érzelmi traumája annak megbánása teljesen jó volt és érthető is hogy szenved emiatt. De hogy élete olyan rohadt boldog, mint még soha, miközben a város és talán az egész világ, gyerekek, ártatlanok idegenek befolyása alatt áll na az sok.

Szóval a film egészen a végéig jó, de a lezárás nagyon gyenge. Kár érte.

Gabo81 – 7/10

Bevallom férfiasan, fogalmam sincs, hogy mit láttam. Én csak ültem és pislogtam. Aztán végigbogarásztam több kritikát is ahol kielemezték, hogy milyen stílusokat kevertek össze, de még így sem lettem okosabb.

Ennek ellenére az a vicc, hogy működött a dolog. Engem inkább szerencsétlen csajnak a szenvdedéstörténete és az erre épülő szimbolikája fogott meg.

Mutasd a spoilert!

Szerintem a végén az ufók csak azért engedték el, mert rájöttek, hogy a csaj parazita nélkül is egy élőhalott/zombi.

És tetszik az üzenete is, hogy foglakozni kéne a perifériára szorult bajba jutott emberekkel is. Vagy legalább is észre kéne őket venni.
Egy dolog viszont borzasztóan idegesített. Hogy a túróba tudta fenntartani a csaj ezt a két szintes hodályt? Itt főleg a takarítás részére gondolok. Mi 76 négyzetméterrel is szenvedünk 🤣

Patrick – 6.8/10

Tetszett, de sajnos a vége nem jött be. A film jelentős részben „visszafogott” volt. Nem volt pl. túl sok párbeszéd ugye. Maradhatott volna – egészében – egy nyers, „nesztek, ez van, egyétek meg, úgyis megpusztultok mind” féle thriller, erre csak csavartak egyet a dolgon… Kár érte. Nem nagyon érdekel, hogy ki és hogyan értelmezi a végét, és az is baj, hogy én sem látom tisztán mi van és volt – egyszer így gondolom, egyszer meg úgy –, de sajnos ettől még a látottak elvették az élét a korábban tapasztalt kegyetlen és reménytelen „zúzásnak”.

Nekem ez lejtmenet volt, és érzelmileg egyébként sem tudtam úgy bevonódni, mint amennyire képes lehettem volna. Lehet kevesebb pusztítás és menekülés kellett volna. Lehet jobb lett volna, ha kevesebbet mutatnak belőlük. Az ember ugye alapvetően az ismeretlentől fél a leginkább… Nem tudom. Szerintem valahol álságos, hogy egy ilyen befejezést láthattunk. Mintha a rendező rájött volna, hogy a film nagyjából kész, de valami kevés, nem elég jó, hát akkor húzzunk egy meredeket, aztán csámcsogjanak ezen, és egyébként is milyen eredeti lesz tőle. Ha így volt, ha nem… Ha az alkotás befejezés előtti része elég klassz lett volna, nem kellett volna ilyen radikális eszközökhöz nyúlni a végén. Megtették…

Egynek elment, de igazából egyre kevésbé emlékszem már rá, pedig nem is rég láttam… Sok potenciál volt benne, amiből aztán annyi maradt, hogy kipipálhattam, újranézés viszont kizárva… A rendező korábbi filmje (Spontaneous) is csak 6/10 volt nálam, szóval én azt hiszem, hogy nem lesz nagy kedvencem…

Poker Face – 2023

JackOneill – 7/10

Amm nekem alapvetően tetszett. Bár elég kommersz úgy az egész, de egy jó hangulatú epizód volt. Mindig sajnálom amikor a néző számára is már előre lelövik „ki a gyilkos”. Persze a főszereplő képességének érvényesüléséhez ez valahol szükséges volt. Maga a fő karakter az elején nem igazán fogott meg és bár később sem lett „kedvenc”, de sokkal szerethetőbb lett a rész végére. A megnyilvánulásai az apró idegeskedései, a kávés jelenet. A többi színész is a helyén volt, plusz valamiért mindig jó Adrian Brodyt látni a vásznon, érdekes karakter.

Persze maga a nyomozás vagy inkább a két fél közötti szellemi harc nem tartozik a krimi elit ligájába, inkább ahogy az elején írtam kommersz. Könnyen fogyasztható, humoros sorozatnak néz ki, amit az ínyencek valószínűleg nem kedvelnek, de aki nem a tökéletességet hajszolja annak biztosan tetszeni fog. És többnyire tetszik is az embereknek a visszajelzések alapján.

Gabo81 – 8/10

Nagyon erősen össze kell szorítanom a fogam és csak az első részre koncentrálni, de nagyon nehéz dolgom van. Nekem nagyon tetszett az első rész. Tök jól felépítették a karaktereket is, jeleneteket is. Szegény Adrien Brody-t fel sem ismertem csak egy kritikában olvastam, hogy ő volt. 🤣 Pont a Gen V-t nézzük mellette. Azt hittem egy új formátum, egy szupi akinek az a képessége, hogy kiszúrja, ha valaki hazudik és az ő menekülestörténetét követhetjük nyomon. Aztán kiderült, hogy a Colombo női változatát kaptuk, csak kicsit rövidebb formában. Ennek ellenére ajánlani tudom mindenkinek aki szereti az epizódikus krimiket heti egyszer nekiülve. Itt a bizonyíték, hogy néha A régi jó dolgokból is marad valami 🙂 Peter Falk is emelné kalapját…

Patrick – 3,5/10

Ez valami borzasztó volt. De most komolyan. Hiába van benne pénz, hiába tehetne meg bármit Rian Johnson készítőként, ez nagyon kevés volt. Kezdjük az alapokkal. Ennyi hülyét rég láttam egy első epizódban, de közben meg rohadt okosnak és trükkösnek láttatná magát a sorozat. Ez a kettő viszont ugye nem nagyon mehet egyszerre… Okos akkor lesz egy karakter (film / sorozat), ha adott esetben mind a két oldal tisztesen és logikusan teszi a dolgát… És aztán majd meglátjuk, hogy mi hova vezet…

Spoileresen szétszedem mi nem tetszett benne, de annyi mindent írhatnék, hogy már a gondolattól is belefájdul a fejem.

Mutasd a spoilert!

Nem elég, hogy a „bűnözök” nem elég óvatosak, még a rendőrök is ostobák… Miközben a szakadt, alkoholista, mindezek mellett egyébiránt profi hazugságvizsgálóként működő Linda Hamiltonunk stílusa, karaktere és zsenije is felbőszítő. Értem én amúgy, hogy a kaszinós ipse „apjáé a város”, de ha már bizonyítékokat kellene eltüntetni, akkor tegyék is meg. (Kellene ugye, ha már elcsesztek mindent a gyilkosságnál; lásd ujjlenyomatok hagyása mindenütt, stb, és hát maradjunk annyiban, hogy Jimmy McNulty egy fél perc alatt rájött volna, hogy itt valami nagyon bűzlik, de egy fegyverszakértő csukott szemmel is szinte dedós feladatnak találta volna az esetet…) És hát akkor talán a tablettel is kellett volna kezdeni valami. Akár a rendőröknek, akár másoknak.

Ez a miénk a város és a rendőrség egyébként is rohadt olcsó húzás, amellyel feloldanák azt a problémát, hogy mindenki trógerül végzi a munkáját… De legyen! Legyen az övék az egész, diktáljanak ők, csak akkor meg miért nem csinálják normálisan?! És bár belegondoltam abba is, hogy a zsaruk csak inkompetensek voltak, nem lett nekik szólva, hiszen akkor az apja fülébe jutott volna lehet, mit tettek. Na de akkor visszatérünk oda, hogy ennyire trehány munkát zsaruk nem végezhetnek… És ez alól az sem menti fel őket, hogy csak pár nap eseményeit látjuk… Plusz ha nincs a rendőrökre szólva normálisan, akkor meg miért kellett őket az elején ilyen amatőr módon kinyírni? Ócska, lusta, trehány munka… Ja és most komolyan… Az a nagy meglepi, a fő megoldókulcs, hogy felhőbe le lett mentve valami, meg hogy én tudom, hogy hazuttá’?!

Hú… Komolyan, ilyenkor forog bennem a kés, hogy egyesek középszerű íróként dollármilliomosok, én meg ezalatt itt koptatom a billentyűzetet egy blogon, és egyébként egy raktárban pakolászom… Mondjuk legalább nem az én nevem alatt fut egy ilyen szemét… 😅 Meg ha én valamit kipofozok, akkor az azért rendben is lesz. Itt semmi nem volt rendben. Itt kérem szépen az történt, hogy egy koszos szalvétára felhányt forgatókönyv lett első résznek eladva. Taps!

Nem érdekel amúgy sem az egész, Rian Johnson is túlértékelt, és megint ott tartunk, hogy ez max azoknak jöhet be, akik életükben nem láttak okos, fordulatos és jó krimit, jó és érdekes karakterekkel. Akik meg igen, és mégis tetszik nekik, hát egészségükre… 🙊😅 Igénytelen parasztvakítás, olcsó szórakoztatás. Több szót nem is érdemel. Érdektelen karakterek egymás hegyén-hátán, plusz egy csöves göncbe bujtatott, látszólag szuperképességekkel felvértezett valaki, aki annyira nagy nyomozó meg ilyesmi, mint én 4 éjszakai műszak után. Szóval eléggé kevés, ami nem lenne gond, csak közben folyamatosan az érződik rajta, hogy húha, most figyelj, mert szinte nem is hiszed el majd, amit látsz… Hát nem jött be. Ma már csukott szemmel találok jobbat ennél… Sőt, igazából talán rosszabbat találni lenne nagyobb kihívás…


2 hozzászólás

 1. Gabo81 nem nagyon szór ki rossz pontokat 😅

  Megnéztem, hogy filmeknél, 5.9 volt nála a legalja. 🙂 Emellett 6 pontos filmje 8x volt.

  JackOneill esetében 3.5 a legalja. Ezután 5 / 5.2 / 5.3 / 5.5 következik – 1-1 alkalommal mindegyik.

  Esetemben 3 pontot 5 alkalommal osztottam ki. Ezután a 4-es jön, 2x.

  Soozatoknál szerintem alacsonyabbak lesznek a számok… Meg is néztem.

  Gabo81: 5 alkalommal adott 5 pontot, valamint 4 alkalommal 6 pontot.

  JackOneill: 1x osztott ki 3.5 pontot, plusz szintén egy alkalommal 4.5 került a sorozat címe mellé

  Én egyszer adtam 3, valamint 3.5 pontot.

  Remélem a Gábor nem a Hope esetében lesz veszett kritikus 😂

 2. Látszik, hogy JackOneill pro sci-fi fan. Én arra nem is gondoltam, amit itt leírt. Persze nem is szoktam túlagyalni az ilyeneket. Meg itt nem is az volt a lényeg, mint az kiderült… Pedig jó lett volna, ha nem csak van valami, hanem még is tudunk bizonyos dolgokat. Sajnos az egész film a hangulatra alapozott, ami jó döntés is lehetett volna, ha maradnak következetesek, és nem basszák el a végét egy másfajta „hangulatbombával”.

  Pedig milyen jó lett volna egy okos sci-fi, ami idegenekkel foglalkozik… Sajnos ott tartunk, hogy még mindig M. Night Jelek c. filmje az első, ami a témában eszembe jut, egészen elképesztő, hogy mennyire hanyagolja van a téma. A Hang nélkül első része jó volt, de a második… 😬 Meg hát ez roppant kevés…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük