Vetítőterem – #70

Funny Games  [ Furcsa játékok ] – 1997

JackOneill – 8.2/10

Nem is tudom láttam e már ennyire brutális horrort. Lehet, hogy igencsak nem tudom felidézni annyira erős benyomást keltett eza film és már régóta nem igazán vonzanak a horrorok sem így meglehet az ingerküszöböm is leesett.

Olyan rohadt nyomasztó az egész, hogy őszintén mondom sokszor már vártam, hogy vége legyen. Ne szenvedjenek tovább az áldozatok és én se. Volt, hogy a kezembe akartam venni a telefont csak hogy ne kelljen néznem mi is történik. Mindezt úgy, hogy nem a vérgőzös képek azok, amik túlcsordulnak, de az ember tudja vagy legalábbis odaképzeli mi történik. Ez így talán még rosszabb.

A negyedik falat áttörő kikacsintások pedig csak tovább borzolják az ember idegeit. Gyanítom a rendező ezzel az emberi gyarlóságot akarta megmutatni hiszen normális ember valójában nem tudna szimpatizálni ezekkel az emberekkel… De mégis itt ülsz haver! Végig nézed mind azt a szenvedést, amit másoknak okoznak és jól tudtad mire vállalkozol hiszen egy horror.

Hát a fa…omat! Én biztos, hogy az életbe meg nem nézem többször ezt a filmet! Ennyi elég volt a kis lelkemnek.
És ha valaki megkérdezi, hogy: Dehát ez egy jó film. Miért csinálod ezt?
Csak annyit felelek: „Miért ne?”

Gabo81 – 8/10

Amikor elkezdtem letölteni akkor esett le, hogy láttam már. Sokáig úgy voltam vele, hogy nem is nézem újra, meg tudom írni emlékezetből, mert az érzések annyira belémégtek. Nekem egy jelenet ugrott be mindig.

Mutasd a spoilert!

Amikor a nő megszökött és a rossz kocsi elé ugrott ki. Én mindig arra gondoltam, hogy tuti én is ilyen balfék lennék…

Szóval végül újra néztem és megérte. A maga idejében ez egy kőkemény 10-es volt számomra, most viszont már csak 8. Ma már nem ütné át annyira az ingerküszöböt.

Ez nagyobb lélegzetű mű, úgyhogy több kritikát is elolvastam róla. Mindenki azt emlegeti, hogy milyen jó, hogy az erőszakot nem mutatják és a fantáziánkra bízták. Engem most idegesített ez.

Mutasd a spoilert!

A másik meg, hogy áttörték a Negyedik falat és a kiszólásokkal a nézőt cinkossá teszik akik nekik drukkolnak. Rohadjak meg én egy pillanatig sem tudtam nekik drukkolni és enélkül is működött volna a dolog. Így is bőven tudták ábrázolni a gond nélküli polgári létet meg az elkényeztetett kölyköket akikben semmilyen kontroll nem alakult ki.

Amúgy tényleg nagyon jó és a maga idejében korszakalkotó volt. A tíz évvel későbbi verziót viszont még nem láttam, de most már kedvem lenne hozzá.

Patrick – 9/10

Hát ez a film… Khm… Nehéz volt. Nagyon. Egyszer láttam már valamikor régen, és akkor, valamint most is ért egy 9-est. Most nem is akartam feltétlen újranézni, csak mondjuk az első fél órát, hogy beleharapjak a hangulatába, de hát ez megint beszippantott. Bizonyos dolgokra jól emlékeztem, bár ez nem nagy csoda, hiszen egyes jelenetek konkrétan beleégnek az emberbe…

Lélektanilag eléggé megterhelő film. Talán az egyik legmocskosabb alkotás, amit valaha láttam. Nem annyira véres, ahogyan azt általában megszokhattuk, hiszen nem mutatják konkrétan az erőszakot… Inkább a lelkünket sanyargatják benne. Nem is akárhogy. Sajnos. Vagy szerencsére…

Aki bátor, és próbára akarja tenni a lelkét, az mindenképpen tegyen vele egy próbát. Maradandó élményben lesz része az illetőnek…

Mutasd a spoilert!

Nem elég, hogy valamilyen szinten részesei leszünk az egésznek – az első kikacsintást és azt a mosolyt bizony lehetetlen elfeledni –, de közben még konkrétan majdnem bűnösök is leszünk. Legszívesebben lelőttem volna a nőt, hogy ne szenvedjen többet ennyi trauma után… Valószínűleg soha nem lett volna már önmaga… (Most abba ne menjünk bele, hogy a két sráccal mit csináltam volna…) A gyilkosságok is a lehető legrosszabb sorrendben történtek… Borzasztó. Kevés ilyen mocskos film van, amelyben úgy gázolnak bele veled egy mocsárba, hogy bár közben néha még mered akár azt is feltételezni, hogy nem nyel el majd teljesen a fullasztó sötétség, de hát ez itt kérem más… Van a rosszabbnál is rosszabb.

A film amúgy tényleg zseniális… Szerintem cseppet sem lett kevésbé értékes. Sőt! Olyan, mintha a Harcosok klubját, vagy a Hetediket csak azért pontoznánk lentebb, mert már tudom a végét, a fordulatokat, és így már nem üt úgy. Ezt el lehetne mondani millió egy mozgóképre még. Persze változunk, tapasztalunk, sokat látunk, láttunk, másra vágyunk, mást értékelünk jobban… De hát nem mindig és nem mindenki.

Én nem tudnék rá ennél kevesebbet adni… A kés a csónakban, az autós jelenet, amelyektől azt hinnéd, ennek vagy annak még jelentősége lehet egy talán pozitívabb végkicsengéssel párhuzamban, de hát miért is lett volna ugye…

Néha úgy érzem, mintha ezzel a produkciójával „viccet” csinált volna Michael Haneke a legtöbb egyszerű, feleslegesen túlcsavart, látványos krimiből, thrillerből…

Meg is jött a kedvem a 2012-es Amour [ Szerelem ] című drámájához, amely 7.9 IMDb-n, és 95% metán, nem is akárhogyan; 45 kritika után… Nem semmi! Ma vagy holnap le is tudom szerintem.

Justified:  City Primeval – 2023

JackOneill – 8.5/10

Sajnos vagy nem sajnos nem rendelkezem semmiféle tapasztalattal a sorozat előzményeivel kapcsolatban.

De az már ebből a részből is lejött, hogy egy remek karakter köré épül az egész. Simán elvitte a hátán az epizódot. Igaz sok üresjárat nem volt, pörgött az egész sztori és simán tudtam volna nézni a következő rész egyből. Csakhát mocsokmód fontos és elfoglalt ember vagyok csesszemeg… 😀
A párbeszédek is nagyon rendben voltak, sőt.

Nem tudom egyszerűen tetszett. Na megyek pakolni. Tudjátok mert fontos és elfoglalt vagyok….

Gabo81 – 7/10

Hogy őszinte legyek, ugyanabba a hibába estem, mint az elején, amikor Al Bundy-val néztünk egy komolyabb krimit.
Nem láttam az a tíz évvel ezelőtt játszódó Justified-et, viszont a főszereplő fickóval néztük a Dél-Kaliforniai diétát amiben ugyanezt a hanglejtést meg fapofát hozta és egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy most nevetni kell vagy ez egy komoly sztori.

A karakterek amúgy baromi jók voltak, meg magának az egésznek az atmoszférája. A párbeszédek is jól megvoltak írva. Valamiért mégis nem állt össze nekem. Lehet majd egyszer folytatjuk, ha sok időnk lesz darálni.

Patrick – 8.5/10

Nekem, sokan másokkal egyetemben a Justified örök kedvenc. 10/10-es kevesek között a helye. Abban a sorozatban olyan mellékszereplők vannak, amilyenekkel szemben a legtöbb film és sorozat semmit, de tényleg semmit nem tud felmutatni. A legtöbb szériában a főszereplő sok évados tevékenykedése nem olyan maradandó, mint itt valakinek csak az időszakos megjelenése…

Nagyon vártam ezt a folytatást, és az első rész szerintem teljesen jó volt. De ha nem ismerném az eredetit, akkor is azt mondanám rá, hogy egy erős, feszes pilottal van dolgunk. Pörgős, látványos, jó párbeszédekkel, érdekes karakterekkel, izgi alapszituval… A vajon most mi következik féle dolog is megvan benne. És a második rész is hasonlóan klassz, ha nem jobb még egy kicsit!

Raylan Givens pedig rohadt jó karakter. Az egyik kedvenc zsarum. Bár nem mondanám, hogy vele tudnék a legjobban azonosulni a korábban látottak és olvasottak közül, de szeretnék én olyan „elcseszett” lenni, mint amilyen ő… Visszafogott, de humoros, határozott, de nem nyers, valamint ugye nem is végtelenül erőszakos zsaru. Kicseszett mód elegáns a maga módján. Egyszer ilyen akarok lenni. Most csak szimplán rohadt vonzó vagyok ugye. 😂

Tuti végignézős. A pontszámok az epizódokkal kapcsolatosan nem egy klasszikust vetítenek előre, hiszen a harmadik résztől már csak az átlagosan jó, elmegy kategóriába sorolhatóak, de ne felejtsük el, hogy rengetegen képtelenek az ilyen újrázásokat, folytatásokat a helyükön kezelni… Szerintem az első két rész nagyon jó volt. Dara lesz belőle.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük