Vetítőterem – #68

Ready or Not [ Aki bújt ]  – 2019

JackOneill – 6/10

Na gyerekek ez egy olyan trash film, ami próbál úgy tenni néha mintha nem az lenne. Nagyon szeretem amikor egy alapvetően komoly témát, helyzetet vagy esetünkben egy horrort elpoénkodnak akár úgy is, hogy közben véresen komolynak is próbál tűnni. De csak akkor, ha ez kifejezetten a koncepció része. Itt viszont ahelyett, hogy felvállaltan elmenne a trash irányba mégtöbb poénnal megpróbál néhol drámai is lenni. Egyrészt nem is sikerül ez neki, másrészt így az egész nem áll össze. Eléggé brutális, vérgőzös, de közelsem úgy, mint mondjuk egy Evil Dead. Értem, hogy annyira nem akartak elszállni, de úgy legalább szórakoztatóbb lehetett volna. A folytonos káromkodás is kicsit túltolt, pedig az is tud vicces lenni nem is kicsit, ha jól el van találva a mennyiség és az időzítés. Egyébként nem volt nézhetetlen eltelt az idő és a végére igazán felpörgött. A főszereplő csaj simán elvitte a hátán a filmet. Egy kicsit átgondoltabb forgatókönyvel ebből többet is ki lehetett volna hozni.

Gabo81 – 7/10

Sosem gondoltam, hogy ennyi pontot fogok egy adni egy horror-vígjátékra, de azt mondom ez megérdemli. Nyílván brahiból adtam ezt, ha már túl vagyunk az esküvőn, de azt mondom jó választás volt. Természetesen a mi lagzinkon nem kellett kártyát húzni és nem is borult vérbe az egész, pedig a környezet meglett volna hozzá… xd

A film maga egyszerűen csak jó volt. Vagyis működött. Nem húzták el az elejét, jók voltak benne a párbeszédek. A környezetet is nagyon jól eltalálták. Valahol írták, hogy nagyon minimál költségvetésből dolgoztak és ahhoz képest mindent kihoztak látványvilágra is amit lehetett.
Minden házasodónak csak ajánlani tudom. Esetleg a szervezés okozta stressz levezetésére, vagy ha olyan a család, akkor a beilleszkedési gondok kezelésére. Persze max csak gondolati szinten.

Amit sajnáltam, ahogy a végét lerendezték.

Mutasd a spoilert!

A mítosz tényleg igaz volt, és ott pusztultak el mindannyian, a bácsi meg felvillant az asztalnál. Nekem legalább is jobban tetszett volna, ha rájönnek, tévhitben éltek generációk óta és mondjuk a családfő inkább öngyilkos lesz a csaj meg csak kisétál az égő házból.


De ez van, ezt kell szeretni! xd

Patrick – 7.6/10

Tetszett. Pörgős, dinamikus, jó ritmusú, klassz karakterekkel. Úgy figurázza ki az „elitet”, és úgy teszi már szinte nevetségessé „a vérkötelék mindennél többet számít” élharcosait, hogy öröm nézni. Nem vagyok én családellenes, de hát ugye családot nem is választhat az ember… Szóval szép dolog a család, a szeretet, az összetartás. Egy ideig mindenképp. Van amikor viszont már talán jobb lenne elengedni az egészet. Nos ez a film is talán leginkább erről szól, megfűszerezve egy játékkal, amelynek ki tudja, milyen vége lesz…

Nem is nagyon tudom, van-e a filmben olyan rész, amely annyira nem tetszett. A nagyszerű hangulat, a klassz fordulatok, a remek főszereplő már önmagában is elviszik a hátán a filmet, de szerintem a véresebb részekkel sincs baj. Nem estek át túlzásokba, vagy ha igen, éppen csak annyira, mint amennyire egy ilyen szatírikusabb filmnek szüksége volt. Kellemes csalódást okozott, sokkal jobban bejött, mint rengeteg, a kritikusok által is agyaondícsért egyéb horror vagy thriller az utóbbi évekből. Bár nem nagyon szeretem a horror filmeket, hasonlóakkal bármikor szívesen bepróbálkoznék. És szerintem ez messze nem vígjáték. Lehet ti részben annak fogtátok fel, vagy én látok mindent kicsit borúsabban, de maradjunk annyiban, hogy nem sok okom volt a mosolyogásra alatta.

Mutasd a spoilert!

Pl. az, ahogyan egymást aprították a történet közben, engem sokkal inkább elborzasztott, mint megnevettetett. De maximum csak egy aprócska kis mosoly futhatott át rajtam bizonyos szituációk alatt. Sokkal inkább para, hogy mennyire nem számított nekik semmi, és senki. Egyébként meglehetősen elborzasztó, hogy milyen magabiztosan indulatak neki a „vadászatnak”. „De hát ők ugye nem is akárkik, megtehetik ezt is…”From [ Kiút ]  – 2022-

JackOneill – 8.3/10

Ez így elsőre egy érdekesnek tűnő misztikus sorozat képét keltette. Szépen lassan adagolja az infókat. Lassú folyású, de ígyis sikerül fenntartania az érdeklődést. Kissé sablonosan építkezik, de jól használja a zsáner elemeit. Nagyon erős a hangulat és a fényképezés is tetszik. Nyomasztó, kissé kilátástalan. Bejön! Ahh hát sokat nem igazán tudok írni spoilerek nélkül, de az epizód végi cliffhanger engem megvett. Csak azért nem indítottam el a második részt mert ígyis egy rakás elmaradásom van.

Gabo81 – 9/10

Mi is azzal szenvedünk, mint szerintem sokan mások is, hogy sorozatok terén olyan nagy már a kínálat, hogy nehéz saját kútfőből jókat találni, muszály vagyunk másokra hagyatkozni. Én is úgy jutottam el ehhez, hogy valahol megláttam, Stephen King is ezt ajánlja. Mondom akkor csak rá kell pillantani, aztán meg „Azt a kurva, nézzük tovább, nézzük tovább!!!”

Mindenhol elsőként a Lost-hoz hasonlítják, csak aztán vetik fel a Wayward Pines-t, de szerintem ide lehetne sorolni a Búrát is, és én imádom az ilyen zárt világos cuccokat. Brutál jól összehozták az egészet. Valahol azt írták, ettől majd nem fog tudni aludni az ember. Ezt azért túlzásnak érzem, de maga az atmoszférája, az emberek, a párbeszédek, egyszerűen minden klappolt ahhoz, hogy odaszögezzen minket a képernyőhöz.

Persze ezeknek is megvan a maga szimbólumrendszere, kezdve a fával. Ha visszafordulsz egy nagyobb akadály elől akkor megrekedsz egy adott élethelyzetben és csak körbe-körbe jársz stb, stb… Én csak ajánlani tudom mindenkinek. Főleg aki félt gyerekkorában az éjszakai mumusoktól és társaiktól.

Viszont ami nagy veszte szokott lenni az ilyen zárt világos cuccoknak, hogy nem tudják a misztériumot már hova fokozni és kipukkad az egész. Főleg a Búránál volt érezhető, de a a végére a Lost is már nagyon szenvedős volt. Mi már a második évadnál tartunk, ahogy az Imdb pontszámokat nézem, ez is kezd csökkenni. Hát azért remélem a legjobbakat, mert imádjuk!

Patrick– 4/10

Jaj srácok, nem tudom mit néztetek, komolyan… Akkor kezdem. A karakterek az első epizódban nullák. Sok van belőlük, de hogy minek? Mert hát kb. senkiről és semmit nem tudtunk meg. Értem én, hogy misztikum, árnyalni kell, meg stb, de velem azt sem sikerült elhitetniük, hogy lenn itt egyáltalán mit árnyalni… Eddig „nagyon izgi”. A hangulat még el is mehetett volna, ha nem cseszik el az egészet már a hetedik percre. Igen, az ablakos jelenetre gondolok.

Mutasd a spoilert!

Kínos, hogy csak az alkesz férj volt felelőssé téve a dolog miatt, de egyébként megkérdezhetném, hogy az anyja is mi a fenét csinált úgy összességében? Nyilván tudja, hogy milyen a férje, nyilván ez esetben pláne le kellene csekkolni, hogy kinyitható-e az ablak nem? De oké, akkor lássuk mi történt: amikor felkiáltott a lányára, hogy ne nyissa ki az ablakot, amikor az ugye ki akarta… Na’ most ezek szerit az anyja is tudta, hogy az nem fixen zárt. Aztán ugye jött a sima jump scare. Visszanéztem a jelenetet, így volt, ahogy írtam.


Nem tudom mikor láttam utoljára ennyire béna „nyitást”… És akkor még hol vagyunk a végétől… De haladjunk tovább. A felütés jó lenne, szeretem a misztikus dolgokat, de ez annyira faék egyszerűségű és olyan szinten lerágott csont, hogy még ötletnek is gyenge, nemhogy ebből valaki aztán sorozatot készítsen… De vannak még gondok…

Mutasd a spoilert!

Amikor kimennek segíteni a baleset helyszínére, a mentős csaj mi a jó istent csinál? Ott van valaki pár karcolással, és vele szórakozik, miközben ott van tőle 20 méterre egy felborult lakókocsi. És hát az idő őt is sürgeti ugye. Meg hát azért tudjátok, ilyen esetekben először a súlyosabban sérülteket kellene kezelni. De hogy oda sem nézett, futott, rohant… Vicc. Szerintem elszívhatott volna még egy cigit, lefőzhetett volna ott egy kávét, aztán haladhatott volna tovább. Figyeltem. Látta onnan a kocsit.. A szemét majdnem kiszúrta szegénynek…


Lehet túl sok Vészhelyzetet láttam (az említett nő meg pont nem), de most komolyan; abban a leggázabb pillanatok is sokkal többet érnének, mint ebben mondjuk legkiemelkedőbb. Már ha lenne olyan. De nincs. A vége, jaj… Nem tudom mit néztetek, hova ezek a magas pontszámok… Bármikor egy sokkal izgibb, eredetibb sorozatos pilot tervet összedobok nektek – igazi, élő, lélegző és érdekes karakterekkel. De ha azt hinnétek, hogy öntelt lennék, hát lássátok, hogy nem: mert ezt szerintem ti is bármikor meg tudnátok tenni. Csak akkor megint ott tartunk, hogy nem értem mire fel a magas pontszám. Nem akartam és fogom szétcincálni ezt az epizódot jobban, mert felesleges. Nem ér ennyit. Egy olyan leselejtezett, de látszólag újnak ható, és izgalmas kinézetű lufi ez, amely már a felfújása közben is ereszt…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük