Vetítőterem – #59


Bad Luck Banging or Loony Porn [ Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban ] – 2021

JackOneill – 5.3/10

Értem én milyen jó dolog is szembe menni mindenki mással és hangoztatni a magunk véleményét vagy éppen a magunk látásmódját. Akár egy filmen keresztül is. Csakhát ez nem mindig fog találkozni mások ízlésével. Az enyémmel abszolút nem találkozott ez a film. A bár a társadalomkritikai fennhangja hallható az egész végtelenül öncélúnak hat. Magának a történetnek az elmesélési módja bár újszerű ezt nem vitathatom el, de nekem nem állt össze. Van, hogy meg sem szólal szinte senki és csak utcaképek szintjén mozog az egész míg megint máskor szarkasztikus humorral van fűszerezve a film. Ez utóbbi, ami legalább valamennyire nézhetővé teszi a filmet.

Gabo81 – 9/10

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez egy Arany Medve-díjjal jutalmazott alkotás. Tehát azért van még értő közönség aki szereti ezt a stílust és mondanivalót. Újhullámos szatírának van titulálva, de nem az a kimondott szatíra, mint például a Ne nézz fel! is volt.

Két dolog miatt választottam. Az egyik pont a sétálós rész. Volt néhány olyan snitt amikor azt hittem, ezt Pesten forgatták. Bevallom őszintén, a tudásom Bukarestről nagyon csekély és álmomban sem gondoltam volna, hogy ekkora a hasonlóság a két főváros között. Nyílván az utca embere ki van karikírozva, de ezek a parkolós arcok és boltban világot megfejtő meg gyűlölködő alakok itt is megvannak Nálunk.

A másik pedig egy nagy szíven ütés volt, a szótáras részből. Hogy is volt? A gyerekek a szülők politikai fogjai? És mutatták fentről ahogy éneklik a dalt erdélyről, hogy az életüket is adnák érte. Ha belegondolok, hogy én is jártam ki Trianon megemlékezésekre, meg énekeltem a Székely himnuszt. Mondjuk nekem a szüleim ellenezték ezeket a dolgokat, barátaim vittek bele a jóba xd

Tudom, hogy néha unalmasnak tűnhetett, de ez a mai társadalomra nézve egy nagy arcul csapás. Ilyenek vagyunk, ez van. Ahhoz, hogy ezen változtatni lehessen mindenkinek le kéne ülnie és újra gondolni a dolgokat, az oktatást meg teljesen megreformálni. Amit tudjuk, hogy nálunk ez nem most lesz és nem is holnap…

Talán élhetnénk egy olyan világban ahol nem az a mondanivalónk egy kamerának, hogy: Rohadjáááál meg!!!!

Patrick – 3/10

Ez nagyon gáz volt. Az elején az a hatalmas séta mi volt? Mármint lement 20 perc kb a filmből már, és egyetlen egy mondatban le lehetett volna írni mindent róla. Tudjátok mi az a mondat… A középső részben volt pár érdekes gondolat, de szerintem nem nagyon illett a filmbe, és valami kifejezetten fárasztó és erőltetett is volt. A harmadik rész már érdekesebbnek ígérkezett. Szeretem az ilyen beszélgetős, vitatkozós, érvelgetős dolgokat. De ez kevés volt. Mivel hétről hétre nézem a kötöttfogást és a flasztert, plusz elnézek és hallgatok egyéb közéleti podcasteket is, simán állítom, hogy azok szinte bármikor izgalmasabbak és érdekesebbek, mint amilyen ez volt itt.

A színészi játékot meg nem is lehet nagyon értékelni. Közeliek nincsenek, érzelmek nincsenek (mármint nem nagyon jött le belőle semmi, pedig a téma adhatná, hogy mennyire megvisel valakit egy ilyen szituáció), az érvelések gyakran olyan gyenge lábakon álltak, mintha dedósok vitatnának meg bizonyos témákat. Most komolyan telefonról olvasnak és idéznek embereket, amire aztán általában egy normális ellenérv sem született? Egy biztos: sokkal többnek láttatni sem tudja magát a film, mint ami valójában. A cenzúrázott részek is irritálóak… Nem pornót akartam nézni, de most akkor döntsék el, hogy tökösek vagy nem, ennek így aztán nem sok értelme volt. Vicces volt? Nem éppen. Izgató volt? Hát lehet öregszem, de nem… Értem, hogy a fantáziára bízták a dolgokat, de könyörgöm, ez olyan, mintha egy 11-es rúgása után még az ellenfél jöhetne bedobással… Személytelen, unalmas, érdektelenségbe fulladó bföff az egész. Mindenre számítottam, de arra nem, hogy ez ennyire tré lesz. Ez talán az első film, amelyet lazán kinyomtam volna a szinte bármikor, de hát gondoltam ha már ajánlva volt, kijár ennyi tisztelet mindenkinek.

Egy ilyen témában ezerszer több lehetett volna. Távolságtartó, lélektelen 106 perc ez. És ez végtelenül kiábrándító. Bármilyen lehetett volna, csak ilyen ne…


Lust [ Szexi svédek ] – 2022

JackOneill – 4.5/10

Itt két dologgal volt problémám. Az egyik, hogy abszolút nem érdekel a téma. 40-50 éves nők szexuális élete vagy annak hiánya. Ez sokkal inkább ennek a korosztálynak lehet érdekes főként a nőknek, de még talán a hasonló korú férfiaknak is hiszen ismerkedéshez talán hasznos lehet. Ennek ellenére lehet, hogy érdekesebben is lehetett volna tálani. A másik a humor. Ez valamiféle vígjáték akart lenni csak épp nevetni nem tudtam rajta egyszer sem. Én ezt sem ragoznám ahogy a filmnél sem. Mellé ment az egész nálam.

Gabo81 – 8/10

Nekem nagyon bejött, amikor előfizettem az HBO Max-ra, talán ez volt az első amit végig is néztünk. A magyar névvállasztás borzalmasan rossz lett. Ahogy írták valahol, simán lehetett volna a címe Szex és Stockhol, és akkor a helyére került volna, mint az amerikainak az európai változata. Csak ez tényleg ízig vérig európai, amit nagyon szeretek.

És igen, így hogy én jövőre leszek 42, már nagyon is aktuális a dolog. Igenis kell beszélni bizonyos dolgokról. Nem szabad beletespedni az adott élethelyzetbe, és törekedni az önvizsgálatra, megújulásra. 

A karakterek is jók benne. Szerettem annak idején a New York-ot, de itt sokkal életszerűbbek és hihetőbbek a szereplők. Csak ajánlani tudom mindenkinek, a bevezető rész után fel fog még jobban pörögni.

Patrick – 7.3/10

A Lust első epizódja szerintem egy kellemes kis indítás. Bár nem túl vicces, és nem is kimondottan drámai, talán mégis pont olyan, amilyennek lennie kell… Nekem adta. Nem csak a nyomozós, újságírós és komoly témáknál kell, valamint akarom csupán leírni, hogy engem ez vagy az mennyire érdekel, milyen jó is valamire ennyire jól rálátni. Hiába a középkorú nők szexuális életéről van most szó, ez nem nagyon riaszt el. Sőt! De itt nem arról van szó, hogy öregszik az ember, és szeretne belelátni mi várhat rá, vagy mire készüljön fel, hanem egyszerűen jó ezt az egészet női szemszögből megközelítve vizsgálni. Meg hát a szexről sokszor önmagában is tabu beszélni. Nyilván nem mindenki kíváncsi a másik viselt dolgaira, de közben biztos vagyok benne, hogy valamikor nem ártana, ha egyesek sokkal többet megosztanának magukból ilyen szinten – legalább a másik irányába. De ez már nagyon mély téma, nem is megyek bele most. És akkor most még csak ott tartunk, hogy ez csak a sex.

A fiatalok bohém életéről szóló sorozatokkal, filmekkel Dunát lehetne rekeszteni… Az egy fokkal idősebbek szexuális élete szerintem viszont sokkal „változatosabb” összképet mutathat. Valakinek se ideje, se kedve hozzá, valaki kötelességének érzi, valaki másról álmodozik, valaki meg akkor kezdi csak elengedi és kiélni magát, valaki meg már szimplán kiégett… És akkor még lehetne ezt fokozni. Szóval ez egy érdekes téma. A megvalósítás is jó. Semmi extrára nem kell számítani persze, de 29 perc alatt nem is nagyon lehet csodát tenni. Én viszont ezt lehet gyorsan ledarálom, talán tanulok is belőle, vagy tényleg megtanulok valahogy majd bizonyos dolgokat a másik szemével is látni. Legalábbis próbálkozik az ember. Ártani biztos nem árthat…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük