Vetítőterem – #54


The Northman [ Az Északi ] – 2022

JackOneill – 8/10

Ott kezdem, hogy sajnálom, hogy nem moziban néztem meg ezt a filmet mert én az emberek azon részét gyarapítom, akiknek ez bizony tetszett. Nyilván nem tudok róla szuperlatívuszokban beszélni mert olyan baromi egyszerű a film, hogy történetet épphogy csak lehet említeni. Viszont a külcsín, amit koré húztak nekem igenis bejött. Misztikus vonalakkal finoman áthúzott bosszúsztori. Véres, kemény. Ez még inkább a Schwarzennegger, Stallone féle egyszemélyes hadsereg iskolát követi de nekem ezzel sem volt bajom. A mitológia még ilyen kis adagban is érdekes volt nem volt éppen hétköznapi amire rámondhatnánk ez így akár meg is történhetett, de kinek kell az mindig? Nem vállalt ilyet a film, van erre másik. Viszont, ha már azt vállalta, hogy egy véres bosszúfilm lesz akkor lehetett volna pörgősebb. Szerintem ebben visszafogták magukat és ezért bizony kár. A képek szépek, de sajnos csak néhány igazán kiemelkedő van és a bevilágítás is kissé gyenge volt itt-ott szerintem. Eggerstől a Világítótorony az, amit én még szeretek, de az azért jobban sikerült. Örültem, hogy a vendetta nem volt egyoldalú

Mutasd a spoilert!

és nem egy ízig vérig gonosz ember ellen indult, annak viszont már kevésbé, hogy a végére nem merték meghúzni, hogy inkább a családját választja a bosszú helyett.

A játékidő is kicsit sok volt. Lehet több hibát soroltam fel, mint erényt és mégis tetszett…

Gabo81– 9/10

Messziről fogok indítani egy érdekességgel. Pár évet néptáncoltam Cegléden is. Az egész úgy indult, hogy egy harcművész srác aki egy klubbot üzemeltet azóta is meghívott néptánctanárokat, hogy tartsanak pár órát. Az egész onnan indult, hogy a csata előtti napon mindig táncoltak a tűz körül, ami ugye bemelegítés képpen szolgált. Ő meg kíváncsi volt a harművészet és a néptánc kapcsolatára. Szó mi szó, ennek az lett a vége, hogy ennek a kíváncsiságnak az lett a vége, hogy egy hivatalosan is működő néptáncsoport van aki már külföldön is lépett fel.
Hogy mindez, hogy is jön ide? Ez az amit láthattunk ebben is és ami engem is megfogott. Ilyen autentikusan ezt még sehol nem láttam megelevenítve. Utoljára talán a Primal első évadának a vége felé volt egy rész ami így megdobogtatta a szívem. Engem nagyon vonz ez a pszichedelikus, sámános, táltosos világ, de egyszerűen nincs hozzáférésem. Talán nálunk a Hit gyüliben lehetne a közelébe kerülni ehhez a révülethez, de nem szeretném betenni oda a lábam, hogy a földön fetrenghessek.

Szóval brutál jó és nagyon megérintett. Sok vikinges sztorit láttam már én is, de ilyen összerakottat talán még sosem. Nagyon gondolkozom rajta, hogy újra kéne nézni egy jobb minőségben, jobb hangzással. Hogy őszinte legyek, maguk a színészek és a történet annyira már nem is érdekelt.

Mutasd a spoilert!

Willem Dafoe beszélő feje mellett nyílván nem lehet csak úgy elmenni XD

Pár dolog magában a sztoriban zavart, szerintem ki lehetett volna ezt hozni kevesebb időből is, de ez sokat nem oszt nem szoroz. Köszönet érte! Azért persze ne felejtsük el, hogy ezek azok az izlandiak akiknek azóta a Kosokat is köszönhetjük 🙂

Patrick– 4/10

Ez valami borzasztó volt. Robert Eggers amúgy sem nagyon tartozik a kedvenceim közé. A The Witch és a The Lighthouse sem volt éppen a kedvencem. De térjük rá erre a filmre. Macsó, verejtékkel és vérrel átitatott vikinges „mese” az egész. És hát most komolyan, úgy untam, hogy nagyon agyaltam rajta, hogy kinyomom a fenébe. Ha nem gondolkozhattam volna közben, hogy hogyan húzom majd le, lehet meg is tettem volna… Most komolyan kár rá szót pazarolni, engem ilyen semmitmondó, direkt végtelenül elmélyülten nézünk percekig – nem is egyszer – a kamerába féle tekintetek sokaságával, meg ezzel a sok „misztikus” mitológiai témával, hát köszönöm szépen: rohadt mód nem érdekel, és parasztvakítás az egész. Ezek miatt aztán végtelenül hosszú is lett az egyébként faék egyszerűségű film. Amúgy én sem értem, mire fel volt ez hype körülötte. Látványos? Hát szerintem nem különösebben. Ahhoz képest, hogy hol játszódott, néhány jó tájképet leszámítva a képek sem az igaziak. Véres? Az, de minek? Megérintett? Nem nagyon…

És amikor már azt hinném a film bizonyos pontján, hogy na végre, csak kicsit más kicsengésű lehet ez a film, mint én alapból leírtam volna már magamban a vége előtt, aztán akkor jön a vége, és totálisan beigazolódik minden, amit gondoltam. Izmot, díszleteket, vért, ész nélküli vagánykodást a népnek, mert az kell. Sosem szerettem az „elvontabb” témák, túltolt művészi megjelenítését. Átlátszó és felszínes: „külcsínnel” akarják a történetben tátongó hatalmas lyukakat kitömni, már ha vannak lyukak ugye, mert itt azok sem nagyon voltak, tényleg olyan egyszerű volt az egész. Őszinte leszek, nem sokkal több ez a film, mint egy gagyi random popcorn mozi vagy Transformers film. Céljait és eszközeit tekintve teljesen hasonló módon próbálja elvarázsolni a nézőit. Kár érte, ennél azért még én is többet vártam. És lehet itt fikázni engem, hogy pl. a The Last Kingom című sorozat pilótára meg 9-et adtam, de az meghatóbb, természetesebb, emberibb, és sokkal hétköznapibb volt minden elemében, mint ez itt. És hát ott maga a sorozat is inkább az ésszel és a logikával dolgozik, nem pedig véres és elvont jelenetek egymásra pakolásával…


Outer Range [ Odakinn ] – 2022

JackOneill – 7.9/10

Most mégis mit írjak erről a nyitó epizódról mikor csak kérdések maradtak bennem és kis túlzással azt se tudom mi van. Nem azért, mert annyira rossz volt, hanem mert borzasztóan kevés infót kaptunk. Így aztán ennél misztikusabb az a lyuk nem is lehetne. A színészi játék totál rendben van Brolint. Van egy halvány talán a fő sztorihoz is kapcsolódó eltűnés a múltból, feszültség a szomszéd földbirtokossal és egy franc tudja ott mit kereső hippi csaj. Az első rész végi kissé hatásvadász cliffhanger után pedig megnéztem a második részt is, hogy hátha okosabb leszek. De csak még több kérdésem lett. Őszintén nem is fogom tovább nézni szerintem így sincs semmi időm kostanában de összességében az első rész elérte a célját az érdeklődésem felkeltette.

Gabo81– 8.5/10

Vannak hibák amiket egyszerűen nem tudok kiküszöbölni az életemből, de ezt inkább hívjuk lustaságnak. Már az első nap megnéztem a filmet is meg a sorozatot is, el is határoztam, hogy megírom addig amíg friss az élmény. Természetesen megint az utolsó pillanatra hagytam. A sorozatnak le is daráltam az egész évadát.
Az biztos, hogy elérte a kívánt hatást, nagyon várom már a következő évadot. De, hogy mi is volt benne? Ez jó kérdés. Ha nem lenne benne az a marha nagy luk ami a misztikumot adja, simán lehetne egy új Yellostone. Folyamatosan emlékeztetnem kellett magam rá, hogy Josh Brolin van a szakáll mögött és nem Kevin Costner vagy Jeff Brides. Szóval ez még a sci-fi szál nélkül is működött volna, de nem tudom, hogy néztem-e volna tovább.
A látvány egyszerűen pazar, a színészek jók. Nem tudom, hogy enngek a western világnak van-e még bármi új mondanivalója is. Az emberek szószátyárak, mint a mi székelyeink, sokat bámulnak a semmibe, és valahogy mindig van egy „másik” család akivel a konfliktosok hada kezdődik.
Szóval sok mondanivaló nincs róla, mégis működik. Örülök neki!

Patrick– 6/10

Hol van ez egy 1883-tól, vagy egy Yellowstone-hoz képest. Ég és föld. Képek és hangulat szintjén is, meg a történet is… Mint egy tescos kóla. Te jó isten. Nem tudom mit csináltak ezek, néhány nagylátószögű tájképet leszámítva ennyit kihozni egy ilyen helyszínből. Jesszus… A Yellowstone első 5 perce felmossa ezzel a padlót minőség tekintetében. Sztori: hát ez már érdekesebb. Nem mondanám, hogy nagyon rossz. Gyerekként egy ilyen misztikus „felütés” tetszett volna, már csak ezért is néztem volna tovább. De azért ebből már kinőttem. A családok közötti várható konfliktus meeh kategória… Mármint komolyan, egy lyukat leszámítva nem sok eredeti volt benne, a felétől növekvő feszültség szerencsére megmentette az egészet a full érdektelenségtől. Kár, hogy a legvégén meglépték azt amit. Nem fogom folytatni, mert sem a kritikák, sem a pontszámok, sem a saját, első epizódos élményem nem vesz rá…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük