Vetítőterem – #36


13 Assassins – 2010

JackOneill – 8.5/10

Mostmár azért kezdem érteni miért tartja Tarantino az egyik kedvencének a rendezőt. Nyers és brutális film volt ez. Egy kb. 50 éves filmet dolgoztak fel. Van, aki szereti a szamuráj filmeket van, aki nem, de az biztos, hogy ebben a korban és kultúrában mindenki talál valamit magának. Én biztosan. Ez a film talán sokkal befogadhatóbb mert nem olyan lassú, mint a zsáner többi darabja úgy általában. A harci jelenetek zsigeriek, a szereplők halandóak és esendőek minden tudásuk és kiképzésük ellenére is. Az elején kellő löketet adnak a film igen egyszerű cselekményének azzal ahogyan bemutatják kit és miért kell eltenni láb alól. Vannak igen erős jelenetek, mint pl. a lány, akit megkínoztak. A színészekkel is abszolút meg voltam elégedve. 1-2 kisebb karakternél éreztem hiányérzetet, de a főbb szereplők karakteresek voltak. Nyilván 2 órában nem fog mind a 13 szamuráj és még mások is komplex háttértörténetet kapni, de így is kellőképpen be lettek mutatva. Nem is az életükért, hanem a sikerükért kell szorítani. Sok helyen a fényképezés is kivételesen sikerült (a film elején a kis stégeken horgászó emberek). Én a bővített változatot töltöttem le, amihez sajnos nem volt teljes felirat. Igaz voltak olyan jelenetek, amik nem is hiányoztak belőle, ha egyszer újranézem maradok a vágott verziónál. Talán nem fog senki úgy emlékezni erre a filmre, mint Kuroszava alkotásaira, de mindenképpen megéri megnézni. A részletes karakterábrázolást feszesebb és látványosabb cselekménnyel pótolja olyan módon hogy a korabeli körülményeket hűen ábrázolja és nem esik abba a hibába hogy hollywoodi túlzásokkal tűzdelték volna tele.

Gabo81 – 9/10

Az utolsó harmadban amikor a nagy csata volt, végig arra gondoltam, hogy ezt még Tarantino is megirigyelné, aztán olvasom, hogy a mester nagy Tarantino rajongó, és ez egy Kill Bill meg Brigantik ötvözet 🙂 Nagyon tetszett, végig úgy éreztem, hogy ez élethű és kb. tényleg így élhettek anno. Gondoljunk csak bele, ez 1844 volt, amikor nálunk már Petőfiék tolták. Ennyit tett az Edo-kor és bezárkózás. A maga módján szép volt, meg jó volt ez a kor, de lássuk be, ennek már vesznie kellett. Nem tudom azóta készültek e Szamuráj filmek, ha nem akkor ez egy méltó lezárás volt. Annak idején bőven láthattunk nagyon trash szamurájos meg nindzsás filmeket. A kivitelezés is gyönyörű volt, le a kalappal úgy az egész előtt. Szörnyű viszont belegondolni, hogy egy barom miatt, ennyi embernek kellett odavesznie. De hát, a szamuráj szellem nem engedte, meg hogy a saját embereik csinálják ki. Ehelyett, betegségben kellett meghalnia hivatalosan…

Mutasd a spoilert!

Egy dolgot sajnálok, hogy beletettek, amikor a fickót is elkapta hátulról, miután a nőkkel végzett. Olyan animésen gagyi volt.

Na és persze, ne felejtsük el, hogy ezek a főnökeink valahol. Ejj mi lenne, ha bizonyos darabszám vagy selejt után pár főnök kivonulna az udvarra egy karddal és… 😀

Patrick – 6.9/10

Nem nem nagyon tetszett. Mármint az elején azt sem tudtam ki kicsoda, annyira egyformán néznek ki, aztán ez idővel letisztult, de akkor meg más gondjaim voltak vele. Az elején van pár erősebb jelent, kétségtelen. Csak aztán mi lesz az egészből? Egy komoly Bud Spencer film. Oké, erős túlzás, de akkor is. Azokat legalább élvezném valamilyen szinten. Engem ez lefárasztott. És igen, hiába volt meg az atmoszféra, hiába voltak világosak és érthetőek a motivációk, ez bizony előnyőr azt hittem csak kapufa lesz, aztán mellé is ment. Miért? Mert teli volt idiótasággal. Nem egy jelenetnél amikor az egyik tag már a halálán volt, megállt mindenki aztán tartottak egy 5 másodperces szünetet, hogy „jajj, mi lesz”, miközben simán kinyírhatták volna azt, akit érdemes lett volna. Én értem, hogy a valóságban is elfáradnak, kikészülnek az emberek, de itt annyian voltak, hogy lehetetlen, hogy mindenki pont akkor tartson szünetet, amikor esélye lenne leszámolni. Igen, valamilyen szinten tényleg látványos, de logikai hibák vannak még, mi az pl. amikor

Mutasd a spoilert!

fent vannak a tetőkön, lenyilazhatnának még 10-30 ember lehet, de nem, ők bizony kemények, már csak száz valahányan vannak, hát lejönnek. Ezzel nem csak a küldetés sikerét kockáztatták, hanem az értelmetlen halálok számát is csak növelték volna, ha mégsem sikerült volna elérniük a fő céljukat. Nevetséges. Meg mi volt már, hogy a parittyás srác visszatért? Minek kellett ez bele?

Mondom az elején simán benne lett volna a 8-9 pont, de nem elég, hogy iszonyat felcseszett a felirat probléma is, ha nem a körben lett volna, végig sem nézem így, hanem még a színvonal is esett, és igazából kb. totál érdektelen lett számomra. Persze értem én a világot, meg értékelem amit bemutat, meg amiről szól, de ebben jóval több volt benne.


Farscape [ Csillagközi szökevények ] – 1999-2003

JackOneill – 6/10

Gyerekként néztem vasárnap délelőttönként míg arra vártam, hogy kész legyen az ebéd. Elvoltam rajta. Inkább a Star Trek féle sci-fik közé tartozik, amit pont annyira nem szerettem soha, de ez valahogy lekötött. De semmi több. Aztán nemrég eszembe jutott és ránéztem az értékelésére és azt láttam, hogy igencsak jók. (Meta 72, IMDB 8,2) De őszintén szólva így jópár évvel a vasárnap reggelek után még annyira se tudtam szórakozni rajta, mint akkor. Nagyon hamar lezavarják a kezdést gondolom, hogy beleférjenek a játékidőbe. Gyorsan a főszereplő elkerül oda ahová kell és ott bajba kerül. A látvány amúgy rendben lenne, ha azt vesszük, hogy 1999-es a széria. Viszont ekkorra a Csillagkapu kb a 2.-3. évada körül járt és ennél azért többet mutatott ezen a téren is. De ez nem is annyira tényező. Régi és kész. Viszont a színészek ebben a részben, hát nem tudom… elég gyengécskék voltak. Az alapkonfliktus pedig banális. Meghal a rettentő dizájnú hajó parancsnokának öccse egy totális véletlenben és hát emiatt aztán üldözni fogják őket mindenképpen. Nem mondom, hogy nem motiváció ez, de nem akkora amire egy évadon vagy évadokon átívelő konfliktust el lehet indítani. A kosztümök is elég olcsónak hatottak. A pulcsi jellegű űrhajós ruha vagy a békefenntartók fekete pilótaruhája. Ehhez képest a Jaffa páncélzat tényleg műalkotás. De azért a Moya egy jól festő hajó és bár mára az élő űrhajó nem annyira nagy dolog a műfajban akkoriban az volt és igazából jól is használták amennyire emlékszem. Nem tudom van-e esély, hogy megfogjon ez a széria ma már, de azért letöltöttem az első évadot és bepróbálom. De a pilot nekem nem jött be túlzottan annak ellenére sem, hogy azért mozgalmas volt.

Gabo81 – 5/10

Számomra ez ugyanaz a kategória, mint a BSG volt, egyszerűen teljesen kimaradt az életemből, és nem tudom miért nem futottam bele soha. Miközben néztem végig, két másik sorozat motoszkált bennem, a Sliders, meg a Csillagkapu. A Sliders-nek nagy rajongója voltam, a Csillagba meg bele-bele néztem. Az IMDB-n veri a Sliders-t, és egy szinten van gyakorlatilag a Csillaggal. Szóval faramuci a helyzet, mert mai fejjel nézve iszonyú gagyik a jelmezek is meg, az effektek is, viszont fogalmam sincs, milyen érzés lenne bennem, ha néztem volna annak idején. El is döntöttem, hogy újra fogok nézni pár Sliders részt. Lehet visszafog térni a régi életérzés, de lehet csak húzom a számat, hogy mit szerettem ebben a… Amúgy maga az elképzelés meg a story jó, látszik, hogy pénzt is tettek bele. Kíváncsi lennék mit tudnának kihozni belőle, ha mai technikával és korszellemmel futnának neki.

Patrick – 4.7/10

Ez mi volt… Értem én, hogy valaki nosztalgiából szereti az ilyet, de istenem… Mennyire buta sorozat ez így ennyi alapján… A felesleges és túltolt keménykedésektől meg már alapból hányingerem van konkrétan. A rész egyébként jól indul, bumm belecsapnak a közepébe, nah’ mondom, hátha. De nem. Pedig a csaj helyes is lenne… (Már azt leszámítva, hogy ő is izmozik rögtön, de a válaszokat persze nem várja meg…) A főszereplő srác legalább láthatóan nem totál hülye, de ez rohadt kevés ma már. Biztos vannak jobb részei, de ez nekem ennyit ért sajnos… És igen, agyalhatnék még rajta, mivel szedjem darabokra, de ez pont az a sorozat, ami sajnos annyit nem ér – már ugye a pilot alapján.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük