Vetítőterem – #17


We’re All Christs [ Mindannyian Krisztusok vagyunk ] – 2006

Kezdetben túl kapkodó volt; ide oda csapongtak a képek, nem volt koherens az egész. Aztán ott voltak még azok a baromi kínos jelenetek is. Például az állati hangok, amikor ráacsarkodik az asszonyra a macskahang, csak néztem mi a szar, azt hittem ez csak egyszeri, majd kutyavonyítás stb. Értem mit akartak, de nem működött. Aztán amikor a karácsonyfán beszólt a borostás fejű angyal, akkor csak nevetni tudtam az egészen. Majdnem ki is kapcsoltam, hogy majd befejezem később, de nem tettem. Ez annak köszönhető, hogy kicsit magához tért az egész, és inkább a személyes emberközelibb eseményeket vette előtérbe és talán kisebb volt ez a gagyi vonal. Kicsit olyan önsegítős film hangulata volt néha. És a kiszólások sem működtek a néző felé. Na meg a vallás. Cseppet sem vagyok vallásos, bár annak jelentőségét elismerem, de nekem az is sok volt, de hibaként nem tudom felírni, mert Kelet-Európa egy ilyen hely, Magyarország is. És az alkoholisták is sokszor temetkeznek bele a vallásba. Ennek ellenére a mindenki cipeli a maga keresztjét elcsépelt és túltoltnak hatott és engem ki is is billentett a filmből. 5-6 pont között akartam adni, de az alkoholizmushoz azért úgy nyúl a film, hogy átérzed azt a nyomort. És reálisan is ábrázolta azt. Sajnos a tálalás volt kilengő.

Brutális. Nekem ez volt a harmadik amit indítani akartam, tehát jobb híján került a repertoárba, de azt hiszem így is jó döntés volt.

A még egy körből megtudhattuk, hogy lehet rákapni az alkoholra, ebből pedig azt, milyen ha egy életen át velünk van. Bár nyilván ezt kelet európai kilátástalanságban született alkoholizmust nem szabad párhuzamba állítani egy jóléti, nem tudok az életemmel mit kezdeni féle dán alkoholizmussal.

Engem egyszer, mert kíváncsi voltam rá, elvittek családállításra, ahol statisztaként lehettem jelen és az kb ugyanerről szólt. A felmenőink hibáinak, bűneinek hatása ránk és a következő generációra, amit meg lehet és meg is kell szakítani. A szimbólumok nagyon ütnek benne. Nekem főleg a kimondott szavaknál a kereszten leszúrás analógiája csapott arcon. Egyedül a zenéje volt az, ami idegesített, meg, hogy a gyerekszínészek túl amatőrök voltak, de azt hiszem ezt meg lehet bocsájtani. Egy igazi gyöngyszem. Minden fiatallal megnézetném, mielőtt még rossz döntéseket hozna, bár ők ezt nem tudnák komolyan venni….

Tetszett. A szimbólumrendszere néha sok volt, de azért nem irritált. Láttam már szürreális dolgokat, nem volt vészes. Amúgy elég súlyos darab, néhány elég jó és ütős párbeszéddel, számonkéréssel, stb. A színészek jók voltak, amivel gondom van, az néha a logika, következetesség hiánya. Azaz pl.

Mutasd a spoilert!

miért maradnak együtt, ha ekkora alkesz a pasi? Persze erre tettek egy célzást, hogy így rendszeresen láthatja a gyereket vagy mi, nem szakad el tőle végleg, de te jó isten… Ennyi? Persze nagy az isten állatkertje, sok alkoholista él együtt valakivel egy életen át…

Képek semmi extra, zene szintén, pár „hangeffekt” érdekes és idegesítő volt, de ezek a hatást hivatottak erősíteni. Mondjuk nem vagyok meggyőződve róla, hogy annyira működtek volna, hál istennek nem volt belőlük 5 percenként legalább egy. 7 és 8 pont között ugrált, de megmarad bennem a film, fel fogom tudni bármikor idézni, meg tényleg „élveztem”, nem egy szokványos iszákos film, így marad 8-ason.


Sky Rojo [ Túl a vörös kanapén ] – 2021

Nagyon jó kis pörgős pilot semmi extra felütéssel. A hirtelen szarba kerülünk és futás felállás nem formabontó, de itt jól kezelték, jó volt a narráció és poénok is ültek. Emellett a véresebb jelenetek is rendben voltak. Nézős lesz.

Újfent egy nehéz szülés volt a döntés. Az első részre 7-est adtam, mert azt mondtam, túl gyorsan akarják lenyomni a sztorit a torkunkon. Lehetett volna az ide vezető utat jobban kifejteni, viszont ha valaki ledarálja az egész évadot akkor már jobban belesimul a dinamikájával és a visszaemlékezésekkel. Nyilván fel lehet ismerni a Nagy pénzrablás alkotóinak a jegyeit. A képi világa szép, a zenék jók, még akkor is ha loptak párat. Nem lesz életem kedvence, de azt mondom nem szabad kihagyni.

Nekem ez gagyi. A Money Heist is béna, álokos széria, hát itt is fogtam a fejem néha. Pár jó diskurzus, aztán ennyi, de teli van ordas butaságokkal: pl.

Mutasd a spoilert!

persze, majd egy intelligens diplomás és helyes nő ilyen melót vállal…

Tudom, sokan vannak, akik lehet rászorulnak, nem tudnak elhelyezkedni, a csicskameló nem tetszik nekik, stb, de azért nah… De ezzel még nagy gond nem is lett volna… Viszont ott az az úr, aki felfuttatott egy ilyen üzletet, nincs az az isten, hogy ennyire hülye legyen, hogy így besokalljon… Aztán amikor a csajok kisétáltak onnan, nah, az totál nevetséges volt. Nem jó értelemben… A képekben, zenékben semmi extra, semmi egyedi vagy „húdehangulatos” igényesség; tucatsorozat, ami kezdő sorozatozóknak lehet bejön (pláne, hogy véres és dinamikus a kezdés), én meg ezekre csak a vállam rángatom…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük