Vetítőterem – #16


Treasure Planet [ Kincses bolygó ] – 2002

Próbáltam kemény lenni a cuccal esküszöm, de nem ment. Ugyanúgy nevettem a vicceken a jeleneteken, az idióta roboton, de ugyanakkor ugyanúgy átéreztem, hogy egy gyerek, akit otthagyott az apja, hogyan láthatja meg az apafigurát egy elsőre is gyanús, de mégis vele törődő és őt tanító, védő figurában. A nemrég kiadott Előre című disney animációs film egészében ezzel foglalkozik, mégse volt benne annyi, mint ebben az egyetlen énekes rész alatt, ami szintén teljesen jó volt; nem volt sok vagy túltolt.

Bár nyilván ez egy kalandfilm (lényegében a Kincses sziget), ennek van alárendelve minden, így gyorsan peregnek a dolgok és az 1.5 óra se enged nagy teret, de szerintem ügyes pakolták bele mindezt. A szereplők szimpatikusak, mindegyik jól eltalált karakter és a magyar szinkronok is tökéletesek.

Na és ott van még ahogy az egész fest. Gyönyörűen van megrajzolva, igazi klasszikus disney rajzolt film, ami baromira él ebben az űrben toljuk a vitorlással koncepcióban. A másik a zene. Szerintem az is telitalálat, fülbemászó soundtrack, amit viszont néha talán nem a megfelelően lőttek be vagy vágták el, de ettől még jó zenék.

Bocs srácok, nekem ez még most is 10/10

Megnéztem két nekifutàsra, szépen van rajzolva, szépek a képek, de egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni a számomra idegesítő karakterektől. Az egész annyira Walt Disney, amit gyerekkoromban szerettem, de ez ugye már kicsúszott belőle. És nem tudom megmondani mi lett volna, ha akkor látom.

Pfú, az eddigi legidegesítőbb és legunalmasabb film/sorozat összességében. Mik ezek a karakterek? Mi ez a sztori? A vége kiszámíthatóbb nem is lehetne… A poénokról annyit, hogy még mosolyognom sem sikerült rajtuk, de mit várjunk egy olyan rajzfilmtől, ahol a fingásra, mint humorforrásra építenek, és nem is egyszer… A doki idegesítő volt, a robot szintén, te jó isten, én a Wall-E-re adtam 4 pontot régen, erre mennyit kellene akkor? A mostani pixar filmek sem nagyon jönnek be, meg nálam az etalon az egészen más szinteken mozog, a klasszikus Aladdin, és Az oroszlánkirály köröket ver erre minden téren, de ott van mondjuk a magyar „A hercegnő és kobold”, amiben egyetlen egy zene többet ér, mint ebben bármi másfél óra alatt. Volt pár szép kép amúgy benne, de azokat is elvitte, lerombolta a giccs, és az iszonyat klisés mindenség. Ezt még gyerekként se szerettem volna…


Battlestar Galactica [ Csillagközi romboló ] – 2003

Az egyik legtöbbre tartott sci-fi sorozat és ez nem véletlen. Az az egyedi hangulat ami az egész szériára jellemző már itt is jelen van. A kezdő képsorok ahogy a férfi egy kopár, hideg fényben megvilágított szobában várja a találkozót is egy jó kis hangulatbomba. Elég hosszú a pilot, így a sok karaktert van ideje a saját útján elindítani úgy, hogy mindenkit megismerjünk többé kevésbé. Mindegyikük hoz magával olyan problémákat amik az epizód fő cselekménye mellett is mélyítik azt. De néhol talán túl is vannak ezek húzva. Mivel egy sorozatnak készült, lett volna idő később is erre, bár tény hogy idővel mindent ki is bontanak. A látvány szerintem még ma is rendben van, akkoriban meg pláne az volt. A soundtrack is baromi jó de itt még kissé kiforratlan. Az alapkoncepció talán önmagában nem a legfrissebb a fellázadt gépek személyében, de ezt is tudták frissen kezelni. A vallási vonal amit beleszőttek itt még igen kevés szerepet kap. Lényegében a föld legendájában és néhány isten említésében talán ki is merül. Ami viszont ezt a részt is elviszi, az a nyomasztó kilátástalanság,

Mutasd a spoilert!

hogy az emberiség teljes maradéka néhány hajóra szorult, gyakorlatilag nulla sanszal a túlélésre, amit a személyes drámák és a fordulatok erősítenek.

Igazából ez a 3 óra többé kevésbé mindent tartalmaz, amit a széria képvisel, csak kissé sutábban és túlnyújtottan. Messze nem a pilot a kedvencem a szériában, de egy nagyon jó kezdés volt.

Aki esetleg tovább nézi, annak mondom, hogy már a következő, a 33 is egy baromi jó rész🙂

Igazság szerint ez ugyanaz a kategória, de ez már jobban megfogott. A Star wars univerzumot szerettem, a Star Trek-ből egy két részt láttam, erről meg csak annyit tudtam egészen idáig, hogy sokan játszanak vele. Tetszik a realisztikusabb ábrázolás, hogy belemennek a politikai dolgokba is és néha igen, fel kell áldozni x embert a többségért. A csavarok is jók benne, a géniusz fickó szenvedése a szőke robottal, rém frusztráló. Ha ezt annak idején látom, tuti rákattantam volna.

Kellemes volt, erős a felütés (bár elég egyszerű is), meg elég realisztikus az egész hálistennek’, jó lesz ez, mindenképp nézős marad már most is. Nagy hibákat nem tudnék mondani, technikailag sajnos néha iszonyat szemcsés a kép, pedig a lehető legjobb minőséget szedtem le, és az a durva, hogy hol ilyen, hol olyan. A „vörösruhás” csaj, hát nem tudom,

Mutasd a spoilert!

valahol logikus, hogy így épülnek be és kémkednek,

de nem tudom, igazából ami visszás vele szemben, hogy nem tűnik egy túl okos főgonosznak, oké, hogy lehet nem is ez a szerep hárul majd rá, de néha olyan semmilyen volt… A látvánnyal nem volt gond, sőt, elég tetszetős volt, ilyen szinten gyengébbre számítottam, meg kevesebbre. Van potenciál benne, meg elég sok témát érint a sorozat természetesen, kíváncsi vagyok a folytatásra nagyon…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük