Vetítőterem – #13


Eagle Eye [ Sasszem ] – 2008

Rég láttam már, de most is jól elvoltam rajta. Baromi pörgős, egészen jól megvalósított és az alap ötlet is jó. Ennek ellenére bőven nem hibátlan, vannak logikai buktatók, és néhol kissé belebotlik a kapkodásba, de összességében szerintem egy élvezhető akciófilm.

Nagyon nem az én világom. A megalkotása idején még releváns volt, de azóta szerintem már mindenkinek a könyökén jön ki a téma. Igen, tudjuk, hogy mindent tudnak rólunk, nem tudunk elbújni a kamerák elől, és azóta már mindenki zsebében ott van egy mikrofonos kamerás gps-es eszköz. Amúgy egy akciófilmnek elmegy.

Mutasd a spoilert!

És miért kellett a végén össze hozni a csajjal? Miért ne halhatott volna meg három hátba lövés után??

Sok minden kikívánkozik belőlem most. Bevallom, hogy a felénél majdnem leállítottam, de mivel mindent végignéztünk eddig, maradt és kitartottam. Mi nem tetszett ennyire? Az a bullshit-tenger, amit a film első felében (is) látni, roppant mód idegesítő, az autós üldözésben meg bár vannak látványosabb momentumok és a zene is kellemesen dinamikus (bár nem egy Féktelenül szintű klasszikust hallhatunk), de rég volt olyan film, amelyben ennyi kamerarángatást láttam, élvezhetetlenné téve a legtöbb akciójelenetet. A történet meg mehh’. Ezt amúgy láttuk már. Pl. a Terminator 1-2 alatt. Mondanom sem kell, hogy mennyivel jobbak azok. Érdekes, ott nem kellett kamerát rángatni ahhoz, hogy pörgős, izgalmas legyen valami. Nem vicc, tényleg a T2-öt hoztam fel, az kikezdhetetlen olyan szinten, hogy a jövőből jön valami, ami azt tudja amit. Itt mi van?

Mutasd a spoilert!

Meghülyül a béna rendszer, kiskapukat keres és büntet, aztán közben még mindent (is) kiszámol és úgy irányítja az embereket, komolyan, egy csomó helyen ásítós volt a dolog, mese az egész, paródiába hajló rohangálás, egy olyan múltban, amikor ez abszolút nem lett volna lehetséges.

A vége a szokásos nem túl bátor happy end, kicsit megfűszerezve egy vérszegény áldozattal, bár a zsaru persze kurvára nem érdekel senkit – ezt gondolom nem kell részleteznem.

Totál felejthető darab, régen amikor csak max 3-4 jó amcsi film ment hetente a TV-ben, ez lehet egy elég jó szinten ült volna nálam is, ma már viszont nem több ez, mint 6/10, sajnos semmilyen szinten nem kimondottan jó cucc.


For All Mankind – 2019

Az első rész szerintem leginkább atmoszférában volt erős. Baromi érdekes volt az egész. Kiváltképp az eleje aminek a végén oroszul szólalt meg az űrhajós. Fura és nyugtalanító belegondolni, ha tényleg így alakul mi lenne ma.

Átjött az a nyomasztó kényszer, ami ezeknek az embereknek a munkájával járt. Nem tudom mennyire volt szándékos, de legalább inspiráció szintén biztos jelen volt a Right stuff film, ami a 80-as években készült és szintén nagyon szeretem.

Újfent elkövettem azt a hibát amit a Primal-nál is, hogy az első rész megnézése után, nem álltam le és írtam le a gondolataimat, hanem tovább néztem és nehéz most az egész évadtól elvonatkoztatni. Nagyon jó, nem is tudtam abbahagyni tehát, mint pilot maximálisan elérte a célját. A látvány briliáns. Semmit nem olvastam utána, tehát nagy meglepetés volt, hogy oroszul szólaltak meg és akkor döbbentem rá, hogy ez is alternatív valóságos, mint a Watcmen is. Kíváncsi vagyok hány hülye lesz, aki azt hiszi, ez a valós történelem. 😂

Nem ez az első apple TV sorozatom. Láttam már néhányat, és igazából ahogy tudom és tapasztaltam a legtöbb elég minőségi, nem spórolnak a színészeken, rendezőkön, díszleteken… Ezekkel itt sincs semmi gond. Az már inkább szomorú ellenben, hogy hiába a jó ötlet (mondjuk önmagában nem egy nagy eresztés bármi ilyesmit kitalálni), ha közben az erős kezdés után a pilot egy ilyen végkifejletbe torkollik. Mármint te jézus, ez annyira papírforma, hogy hihetetlen.

Mutasd a spoilert!

A hős amerikaiak a „padlóról felállva” is visszaküzdötték magukat az űrversenybe… Komolyan mondom, elszomorított amikor kiderült, hogy még sem maradtak ott a Holdon.

Ez lehet a részemről gyarló, megvetendő dolog emberileg, de ami nem működik, az nem működik. És persze nem lehet és nem kell mindig csak a drámát hajkurászni, de még mindig jobb, mint valami sablonos és súlytalan tucat-megoldás. Még nem folytattam, de igazából kicsit félek attól, hogy mire fognak elpazarolni sok-sok egy órás epizódot… persze a pontszámok alakulnak, biztos nem rossz cucc lesz ez, de eléggé sajnálatos lenne, ha csak egy remekül megalkotott, kiszámítható és nem túl érdekes történet lenne itt elmesélve. Esélyt adok még neki, mert a kor, a dizájn, a részletek nagyon jók, aztán majd meglátjuk. Vicc, de őszintén, akkor legyen itt egy „Patrickos alternatív sztori”; a csávót kibasszák a NASA-ból, meg cakumpakk bezárják a kapukat az űrprogramot illetően, majd a pilot végére kiderül, hogy mindenkinek nulláról kell kezdenie mindent, kereshetnek állást, stb. Valahogy ez jobban érdekelt és ütött volna, és ebben még az is benne van, hogy az ilyen szimpla drámává válás után, egy időbeni ugrással lehet újfent befektetne az USA kormánya ebbe, de ez már tényleg csak egy lehetséges script potenciális mellékzöngéje, de biztos merészebb lett volna ez, mint egy várhatóan jó, de

Mutasd a spoilert!

szimpla versenyfutás újraindítása…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük