Vetítőterem – #09


Memories of Murder [ A halál jele ] – 2003

Több helyen olvastam már erről a filmről és sok helyen hívták a koreai Zodiákusnak. Ezt a párhuzamot értem is, hangulatában tényleg eléggé ott mozognak. Ez meg is adott egy jó kis alap löketet az egésznek, de nem volt olyan feszült. Sőt az egyetlen, de azért jelentős hibája nálam a filmben a valódi feszültségkeltés. Bár a végéhez közeledve változik az egész tónusa, mégsem tud úgy megragadni mint mondjuk a Zodiákus vagy más filmek teszik. Talán még a Hetediket is említhetném, de ott sokkal brutálisabbak a jelenetek még a holttestek is. Itt kissé óvatosan mutattak mindent. Ami viszont nagyon jó volt; az a fényképezés. Volt néhány brutálisan jó jelenet. Az eső a gyárnál, amikor a kiscsajt követi, a szeméttelep, de akár a film végét is kiemelhetném.

Még a 2000-es évek elején volt egy nyári szokásunk. Amikor cimborámék szülei elutaztak egy hétre, akkor bevackoltuk magunkat hozzájuk és egy hétig filmeket néztünk, ittunk vagyis a szokásos amit egy fiatal csinál. És volt egy nyár, amikor nagyon beteg módon az volt a kihívás, hogy ki tud pocsékabb filmet kihozni a videotékából. Na hát én akkor ezzel nyertem meg a versenyt. 😂 Az a durva, hogy ez csak akkor esett le, amikor elkezdtem nézni. És az még durvább, hogy most így felnőtt fejjel tetszett. Jók a karakterek, a zenéje is magával ragadó, viszont jól funkcionál akkor is, amikor nevettetni akar. Azt sajnálom, hogy nem eredeti hangon néztem meg.

Újranéztem, és régen 9-et adtam rá, hát most is ért annyit. A film első fél órájában – isten a tanúm – többször felnevettem. Mármint oké, gyilkosság, de ahogy legyökerezték egymást, ahogy a fejetlenség testet öltött, az valahol tényleg vicces volt, de nyilván szimpi volt a laza, önhitt zsaru is, totál hitelesen hozta a figurát. A sztoriról sokat nem lehet elmondani; szívás. A zene elég jó, mindig tudja minek kell éppen szólnia, ahogyan a kezdő képsorok és a vége is nagyon rendben vannak, van néhány zseniális kép, pl. az alagútnál, amikor a sötét alagútból azt látni, hogy az esőben a fejéhez tartja a fegyvert… Na de ha minden szép és jó, miért nem 10-es? Mert ugye nem azzal van a gondom, hogy poénos és drámai is egyszerre, és ez nem megy neki, mert működik, hiszen adják a helyzetek, adják a karakterek. A gond inkább ott van, hogy nem elég személyes. Mármint azt a néhány nyomozót leszámítva a többiekre nem sok idő jut, az áldozatokra meg aztán végképp totál kevés. Mondjuk így is több mint két órás a film… Na mindegy, kellemes látnivaló, bármikor és bárkinek ajánlható kb, Bong Joon-ho legjobb filmje, Élősködők ide vagy oda… Jah még valami, voltak talán túltolt jelenetek, mármint, hogy milyenek is voltak a nyomozók, de a film készítői e tekintetben meglehetősen képben voltak, mármint ezek többször előkerültek a film során, TV-ben beszéltek a rendőri túlkapásról, stb…


Unbelievable [ Hihetetlen ] – 2019

Ahogy azt már többször mondtam, 2 dolog van amit nem bírok; a gyerekek bántalmazása és az erőszaktevés. Régebben volt, hogy egyszerűen nem néztem meg ezeket a jeleneteket. Persze ez rég volt, mára nincs ilyen, de továbbra is elkap ez a kellemetlen érzés. Egy erre felfűzött sorozat lehetne akár kizárásos tényező, de ezt olyan profi és érdekes módon indították el, hogy amint lehet befejezem. A kiscsaj szimpatikus, együtt lehet érezni vele, még a rész előrehaladtával is, amikor kuszálódik az egész. Nagyon érdekel mik lehettek a valódi események és mi a kitaláció. Neki is kezdek a 2. résznek.

Nagyon jó. Nyilván ha nem tudnánk, hogy ez egy igaz történet, akkor azt mondanánk, hogy kicsit unalmas, vontatott, így viszont…. jó volt látni az egészet az áldozat szemszögéből, a lélektelen bürokráciát, ahogy végig viszik gépiesen a protokoll folyamatokon. Kedvesek meg segítőkészen csinálják, de mégis valahogy lélektelenül. Engem lebilincselt, rögtön néztem is tovább.

Ezt már kétszer láttam tavaly, úgyhogy most nem néztem újra, de lazán 9/10, és itt pl. megvan az a személyes töltet, ami a fenti filmben nincs. Kaitlyn Dever pedig egy nagyon jó színésznő, mármint én láttam pl a Justified-ben is, és váó, itt nem nagyon lehetett volna többet kihozni érzelmi szinten az emberből, már ha csak az alakítást nézem. Meg hát alakítás… Nem véletlen van teli a net azzal, hogy tökéletes lenne Ellie szerepére a The Last of Us-ba. Bár úgy lenne… A sorozat végig elég erős, nálam 19-ben simán toplistás lett volna. A vallomásos rész, meg úgy a pilot második fele elég kemény volt…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük