Vetítőterem – #05


Mignonnes [ Cukorfalatok ] – 2020

Először is elismerésem mert ez tényleg egy olyan filmválasztás volt amit sosem néztem volna meg magamtól. Totál kívül van a komfort zónámtól, érdeklődésemtől ahogy tetszik. Ugyanakkor végső soron szólt is valamiről tényleg. Rengeteg filmben fejtegették a nőket, az egyenjogúságot, sőt mára a feminim dolgok is sokszor túl lettek tolva, de a fiatal lányok helyzete talán kevesebb figyelmet kap. Ebből a filmből nekem az jött le, amit eddig is így gondoltam, hogy egy gyerek életében milyen fontos a szülő és a nevelés.

Mutasd a spoilert!

Ezeknek a lányoknak kb semmi kapcsolata a szüleikkel, ami nagyobb baj, hogy az anyjukkal sem, akik irányt mutatnának nekik. A vallási elvakultság szigor pedig itt is csak ront a dolgokon. Nem tudom van-e helyzet amikor segít…

Szóval tényleg szólt valamiről. Hát ennek ellenére rohadt kellemetlenül éreztem magam közben. Egyszerűen sok volt a film. A táncos betétek meg pláne. Nem tudom mennyire kellett ez a filmbe ilyen korú lányokkal. Szerintem nem vagyok ezzel egyedül, de egyszerűen feszélyezett sokszor inkább a telefont vettem fel vagy valami egy-egy jelenetnél. Férfiként nem a legkellemesebb film. Gondolkodtam a 7 ponton a mondanivaló miatt, de mint filmélmény inkább csak 6/10. Mindegy, igazából tényleg jó vitatéma, csak ne nagy közösségben mert félreértik….😃

Tudom, én ajánlottam, botrányfilm film lett, úgy voltam vele vitaindítónak jó lesz, de nem! Ebben a vidéki vallásos családban felnövő serdülő lányok vs modern világ kategóriában a Mustang százszor jobb volt és szerintem méltán megérdemelte az Oscar-t. Ezt meg csak végig szenvedtem. Megértem azt is, hogy az ábrázolás miatt miért támadják ennyien, de hát ez a való világ. Volt benne egy két jó motívum azért, de inkább több minden benne az idegesítő…

Nem rossz film, de nem is jó. Pedofil tartalomtól meg nagyon messze van, a fölháborodás szvsz abszolút érthetetlen. Oké, hogy néha sokáig mutatják a vonagló csajokat, feszülős nadrágban, akár a seggükre is fókuszálva, de khm, ennek funkciója és célja van nyilván, mint amikor megalázzák az egyik lányt, azzal, hogy lehúzzák a nadrágját az udvaron. Amúgy nem tudom, nálunk ez a szopatás kis túlzással szinte standard volt ált suliban, persze lányok sajnos nem csinálták se egymáson, se rajtunk. 😀 Szóval a megaláztatást, a csajok felnőttes táncának szexualizált mivoltát bemutatni úgy lehet hatásosan, ha mutatják is. Miért? Mert így beszélünk róla, így tömegekhez ér el. Öncélú? A módszer az, de ettől azért még hatásos, és a rendező szerencsére nem lép át bizonyos határokat. Ettél még idegesítő nem? Az. Maguk a lányok is azok mi? Azok. De hát ha ilyen a világ? Mármint nem azt mondom, hogy minden kislány így viselkedik, ilyen példaképeik vannak, stb, de az tuti, hogy a show biznisz nem a legjobb irányt jelöli ki számukra, de ugye ott van még a szülői felelősség, stb. Persze attól még, hogy nekem nem szimpi ez a „táncos” formula, simán lehet létjogosultsága, és nyilván nem mindenkiből lesz kurva, aki így nyomja, de attól még a társadalomban komoly gondok vannak. Mondjuk én beszélek, amikor engem már a hideg kiráz az agyonfilterezett fotóktól (főleg lányok és nők alkalmazzák), nagyon nem szeretem a túltolt sminket sem, a miniszoknyát, stb… Szóval a téma jó, a film meg semmi extra.


NOS4A2 – 2019

Pfuhh… Hát nem tudom mi volt ezzel a cél. Horrornak nagyon gyenge volt, drámának megintcsak. Kicsit túl sokmindent akartak már az első részbe tenni, de semmivel sem foglalkoztak rendesen. Ahogy elnézem a pontszámokat később sem lesz túl acélos. Nekem ez nem jött be. Pedig volt rá esély; reméltem, hogy egy kicsit Ash Vs Evil Dead feeling lesz benne, ha már ijesztő nem volt, de sajna az se. Szinte biztos, hogy az én értékelésem lesz a legkisebb ennél, de valahogy nem fogott meg.

Rém fura a helyzet. 7-nél többet nem tudok rá adni, mégis a játékunk óta ez az első sorozat amit le is daráltam, de az igazság az, hogy nem szippantott be, háttérnek elment és érdekelt a story. Voltak benne jó karakterek, de a főszereplő csaj meg az egész családja egyszerűen irritált. Lehet el kéne olvasni könyvben is.

Ez közel borzasztó volt. A lány még szimpi is valamennyire, ennek ellenére a kis srác nekem tök vállrántás szintjén mozgott. Ez az egyik gond. A másik a párbeszédek, hát hogy is mondjam, nekem kevés, még akkor is, ha tudom, hogy nem mindenki beszél úgy, mint egy géppuska, viszont kevés dumával is lehet frappáns, jó dialógusokat eszközölni, más kérdés, hogy tudom, hogy bizony a valóságban sem mindig olyan zseniális párbeszédek követik egymást, de itt hiányzott. A számomra hibátlan, rideg, The Killing-ben (US) pl. simán elnézem nekik, hogy nem dumálnak úgy, mint egy Sorkin filmben, mert attól a sorozatnak órási, iszonyat lehúzó hangulata van, és ehhez a jéghideg világhoz még jobban is megy ez a fajta belefelé fordulás. A gond az, hogy itt nincs hangulat, itt kapkodás van, a koncepció hiánya olyan szinten felüti a fejét, hogy csak jajj, a hibák illúziórombolóak, a „főgonosz” közben pedig inkább nevetséges, mint félelmetes… Vannak itt gondok kérem…

Mutasd a spoilert!

Most komoly, hogy az asszony elmegy bekékült pofával bulizni, a pasi meg ott mosolyog mellette… Hiába, ha amcsiban szegény vagy; Avon-os termékekre biztos nem fussa’!

A misztikum is… Miazmár’? Céltalan, bármi lehet, meg annak az ellenkezője is.

Mutasd a spoilert!

Az autó ajtaja magától csukódik, a híd is jön megy, miközben egy tűt, egy nyalókát meg egy hullát nem lehetett volna normálisan intézni. Biztos isten így segít be a jóknak. Vicc.

A képek középszerűek, de inkább gyengék, a közeliek inkább idegesítőek, mint hatásosak, a homályosra vett képek, meg a képrázkódás meg meeeeh kategória. Horrornak, thrillernek ez nulla, családi drámának szintén nem sokat ér… Mondjuk horrorban szvsz nem sok jó sorozat van, hát ez sem lett az… Családi drámákat tekintve viszont szinte naphosszat tudnám sorolni a jobbnál jobbakat… PL: FNL, Six Feet Under, Succession, Gilmore Girls… a GG egyetlen percében több élet, ötlet és kedv van, mint ebben szerintem egész évad alatt.

A műfaji egyveleg valaki kezében tud működni, valaki kezében nem. Értem én, hogy ez nem egy texasi láncfűrészes akar sorozatban lenni, de bár inkább az lenne… Nem számítottam sokra bevallom, de ez még annál is kevesebb lett.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük