Vetítőterem – #04


The Trial of the Chicago 7 [ A chicagói 7-ek tárgyalása ] – 2020

Ezt 2 nappal azelőtt néztem meg, hogy ajánlottam, de nagyon tetszett, így nagyon kíváncsi voltam nektek mi lesz a véleményetek. Baromi jó dialógusok, sima letisztult sztorivezetés. A színészek is nagyon ott vannak, Sacha Baron Cohen kiváltképp jól játszott, de a bíró is jól hozta a genyót. A szónoklat kvázi megmagyarázása volt talán kicsit túlerőltetett, de én összességében nagyon szerettem. Bár a politika önmagában nagyon jó alapanyag, el is lehet ám baszni. Ez pont azon a könnyen emészthető vonalon jár, ami miatt szélesebb rétegnek is tetszhet. Főleg a mai aktualitása miatt is.

Annak ellenére is meg kell adjam rá a 8 pontot, hogy régebben nagyon sok tárgyalótermi drámát néztem és szimplán már nem vonzanak. Valószínűleg nem is néztem volna meg, ha itt nem ez van kijelölve. Fura, hogy éppen most vették elő a témát, pont amikor nincs háború. Több helyen olvastam, hogy direkt a választások idejére időzítették és aktuálisabb, mint valaha, de kétlem hogy ezt egy átlag választó át tudná látni… A színészi alakítások jók, a fényképezés is szép. Vajon ők tényleg nem ismerték még akkor a politikai per kifejezést?

Sorkin jól tolta. Ha nem tudnám, hogy ő írta, rendezte, meg se mondtam volna, amit ez esetben pozitív dolognak tartok, mert egy meglehetősen visszafogott művel van dolgunk. A képek olyanok, amilyenek, ez nem egy lassan csordogáló dráma, ahol van idő és tér a szép képeken merengeni, meg vannak olyan műfajok is, ahol nem nagyon lehet művészkedni. Szerintem ennek a filmnek semmi köze az amcsi választáshoz, sokkal inkább számítana szvsz a készítőknek, ha szakmai és kritikai elismerésekkel halmoznák el őket. Ez valamilyen szinten még mindig egy rétegfilm, aki ilyeneket néz, az valószínűleg úgy is pl. a demokratákra szavazna, ezt bátran állítom. Amúgy meg Gabo81; azt mondod, hogy nincs háború. Hát alszol vagy mi van? 🙂 BLM, Soros-ügynökök kint és itthon is, migráns-hordák, iszlamisták, zöldek és ipari nagyvállalatok között próbáljon csak eligazodni az ember, nah és akkor azt még nem is említettem, hogy tudtommal Szíriában mi volt és van. Te nálad szvsz totál félrement valami, mintha csupán propagandafilmek készülhetnének egy hasonló témáról, miközben lehet csak be szeretnének mutatni valamit, amellyel bizonyos korosztály talán nincs is igazán tisztában. Sose rosszabb filmet.


The Good Lord Bird – 2020

Őszinte leszek… Imádom. A hangulat a zene, a főcím minden telitalálat nálam. Hawke meg továbbra is azt mondom az egyik legnagyobb színész. Nem kimondottan visszafogott és az első rész nem is egy egyenes csapásvonalat követ, de mégis vitt magával. Az erőszak kemény, de pont annyira, hogy ne forduljon át a túlzásba. Nem tudom, hogy ez az ember tényleg ilyen „dilis” lehetett-e, de simán el tudom képzelni, hogy egy ilyen vehemens embert így követtek. A poénok is ültek. Az egészet átjárta a humor is, de nem lett karikatúra vagy nevetség tárgya az egész. 2 részt néztem eddig meg, a 2. jóval komolyabb, de csak ki kell várni míg John Brown színre lép és ismét borulnak a dolgok. Nálam eddig simán 10/10.

Életemben először volt egy fura élményem. Néztem és amikor vége lett, fel voltam háborodva, hogy így nem lehet egy filmet befejezni és utána esett le, hogy basszus ez egy sorozat! Azt hiszem ezzel maximálisan elérte a célját. Bár egyben félek is, hogy mit tudnak bezsúfolni egy egész évadba. Ethan zseniálisan hozza az őrült figurát. Talán nem is lenne szabad leszinkronizálni, mert ezt a hangot nem lehet vissza adni. És talán csak azért 9 pont, mert ugyanez a hanglejtés megvolt DDL-nek is a Vérző olaj végén.

Tetszett, hogy vicces, tetszett, hogy drámai, tetszett, hogy ezt az egyveleget természetes könnyedséggel tudta abszolválni mindannyiunk egyik kedvence, miközben egy meglehetősen kényes téma került feldolgozásra. Ami annyira nem jött be, az talán a túl gyors tempó, egy kicsit több emlékezetes zenét, jelenetet vártam volna, de csak úgy finoman, tudjátok, a klasszikus westernes beállításokat kicsit hiányoltam, valahogy az atmoszféra nem kapott el annyira, annak ellenére, hogy a helyszínek, a sminkesek, a díszletesen kitettek magukért, az biztos. Mondjuk ettől független egy rohadt erős cucc így is, és ki tudja, milyen magasságokba jut majd a széria… Ennek ellenére kissé meglepő hogy imdb-n csak 7.0-n áll a sorozat, miközben az első részek így állnak: 8.0 / 8.2 / 8.4 / 8.1. Lehet a fehér, felsőbbrendű Trumpistáknak nem tetszik a téma megközelítése (illetve lehet bele se néztek, csak hallottak róla), aztán lepontozták a cuccot úgy, hogy az epizódo(ka)t már cseszték értékelni… Jó lesz ez.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük