Vetítőterem – #03


The Devil All the Time [ Mindig az ördöggel ] – 2020

Elég erősen hozta azt az elborult déli atmoszférát, ami ugyan elborzasztja az embert mégis felkelti a figyelmemet mindig. A vallás, a tudatlanság, a kilátástalanság és az a beszürkült élet amiben egyesek ma is élnek. Brutális dolgokat tud szülni. Ennek a hangulatnak a megteremtésében baromi jó volt a film. A képi világ viszont nem mutatott semmi kiemelkedőt, láttunk már a témában sokkal jobban fényképezett cuccot. Maga sztori viszont olyan mintha nem tartana sehova. Alapvetően nincs baj azzal, hogyha nem egy meghatározott ponttal zárul egy film, hanem kicsit szabadabb az egész folyása.

Mutasd a spoilert!

Sokkal inkább az zavart, hogy jó, ő meghalt, idemegyek, őt megöltem, elmegyek, stb mégis mintha a halálok csak arra szolgáltak volna hogy tovább gördüljön a cselekmény…a következő halálig. Persze miért ne üthetne be a szar, mindig sajnos ez is megtörténhet.

A színészek viszont jók voltak újfent elismerésem a csillogó vámpírfiúcskának, sokadjára mutatja meg mekkora tehetsége van és immár 100%-osan kitört nálam az Alkonyat árnyékából… vagy mi. De Tom Holland is jó volt, bár az ő szerepe kevésbé volt feltűnő, annak ellenére, hogy ő volt a főszereplő.

Én imádtam! Ahogy a Sátántangó lassúsága is beszippantott, úgy ez is, és ebben azért kaptunk keményebb szálakat is. A színészi játékok zseniálisak. Egy újabb példáját láthattuk, hogy a vámpír gyerek egy igazi színész lett, bár a Világítótoronyban talán ennél is jobb. Csak azért nem adok tíz pontot, mert ezt a vidéki, eldugott, vallási fanatizmusos közeget már jó párszor feldolgozták jobban. Gondolok mondjuk Paul Dano-ra a vérző olajban.

Hát ez nálam is betalált. Jó, szépen felépített sztori, karakterek, stb. Szerintem van benne egy csomó jó kép, de igen, láttunk már jobbat, bátrabbat, egyedibbet, de ettől még voltak jó beállítások, csak hát azért önmagában ezért a minőségért nem tudnám imádni a filmet, de mondjuk én azt is el tudom fogadni, hogy valamikor tudatosan kerüli a rendező a túl tolakodóan esztétikus, agyonkomponált képek alkalmazását, ezzel is hétköznapibbá, életszerűbbé, természetesebbé téve a filmélményt. A sztori olyan amilyen, van akinek ez túl lassú, túl unalmas lehet, de ennél ezerszer vontatottabb filmek is vannak. Nekem az tetszik ebben a két órában, hogy minden benne van, amelyek hiányától egy film sokszor működésképtelen: vannak szimpatikus szereplők, akikért szorítanál, vannak rossz arcok, akik azért nem szimplán csak gonoszak, vannak konfliktusok, drámák, miközben az egészet átitatja egy új, jobb élethez szükséges remény halovány pislákolása. A befejezés meg úgy jó, ahogy van.


The Boys [ A fiúk ] – 2019

Bár az 1. évadot is dicsérték inkább a 2. évad utáni jó visszhangok után kezdett el érdekelni. Meglepően jó volt és meglepően sok mindennel lehet majd foglalkozni továbbiakban. Az már most látszik, hogy nem a végtelen komolyság fogja jellemezni a szériát, de ez jól is áll neki. Mégis olyan dolgok is előtérbe kerültek már most, mint a híres emberek mások felett állása, hogy bármit megúszhatnak, hogy milyen szinten függünk a médiától és képesek vagyunk piedesztálra emelni bárkit, ha egy kicsit jobb pr van mögötte. Plusz a politikai áthallás mindig jót tesz. A párbeszédeken van mit csiszolni, a zenék elhelyezése sem tökéletes. De a történések szépen végigvezettek az epizódon, az akció jó volt, a látvány is, miközben az egyes karakterek is érdekes úton indultak el. Szerintem baromi sokat ki lehet hozni a szériából, és nem csak a szuperhősfilmek kifordítása van benne.

Pilot résznek tökéletes. Eleinte féltem tőle, hogy fiatalokról szól és kapunk egy ifjúsági trutyit, de nagyon kellemes csalódás volt. Oda tették a forgatókönyvet is, nem ül le, ütnek a poénok is. Jó volt újra látni Simon Pegg-et is. Na és persze respect, hogy a látványvilág és az akciójelenetek is kidolgozattak. Sosem voltam annyira oda a szuperhősös világokért, de a DC sötétebb világa valahogy mindig is jobban bejött ami ehhez is közelebb áll. Valamikor talán befejezem. Ja és ha, én lehetnénk a láthatatlan ember… 😂

Azóta, hogy elkezdtem, már megnéztem 6 részt. Ettől független franc tudja, szerintem lehetett volna jobb is az első rész. Vannak benne ütősebb pillanatok, de van amit szerintem túl korán, túl tolakodóan lőttek el, és többször éreztem azt, hogy szinte kötelezően ilyen vagy olyan néhány szituáció és karakter, csak azért, hogy még polgárpukkasztóbbnak, még kevésbé trendibbnek érződjön a pilot. Az első részre 7 pontot adtam, de tovább néztem, mert érdekelt, hogy mit tudnak és fognak ebből még kihozni, érdekelt, hogy a karakterek mennyire jók, és mennyire hatásosan tudnak túllépni a készítők a kommersz szuperhősös és antiszuperhős kereteken. Eddig nem kellett csalódnom, a karakterek működnek, az irány jó, van tudatos koncepció, stb. Abszolút nézős eddig. Ha így halad tovább az évad 9/10 is lehet az első végére.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük