Vetítőterem – #01


Suspiria [ Sóhajok ] – 2010

Bajban voltam… Teljesen rossznak bármennyire is vártam a végét nem mondhatom. A maga képi világa bár komor és atmoszférájában néha kifejezetten nyugtalanító mégis színpadiasan túlhúzott, túlontúl sokszor időzik el egy-egy jeleneten önmagában fürdőzve, mintha egy jelenet kitartása nyomatékot adna bárminek aminek az alkotók szerették volna. Emellett összeszedetlen az egész kamerakezelés. Nem tudnék egy kiemelkedő képet sem megemlíteni pedig tegnap láttam. Ha legalább eldöntené hogy gyors vágásokkal vagy hosszú snittekkel akar e dolgozni de azt sem nagyon. A cselekmény is jobb lett volna kisebb játékidővel. Én komolyan el tudom képzelni hogy ez van akinek tetszik akit beránt a világ a nyomasztó légkör és élvezi a karakterek kálváriáját az erőszakot ami elég erősen jelen van. De engem cseppet sem fogott meg. Pedig nem állnak távol tőlem a fantasy filmek és a horrorok sem, bár utóbbiak egyre kevésbé kötnek le, ez valahogy egyszerűen nem tetszett, sőt untatott. A színészekre viszont nem tudok igazán rosszat mondani, szerintem a játékuk volt a legpozitívabb dolog a filmben. Összességében ez inkább azoknak való akik élnek halnak a horrorért, az erőszakért és képesek csak ezek mentén is évezni egy filmet.

Nekem nagyon tetszett. Tény és való, hogy egy átsörözött, nyársalós délután néztük meg egy csapattal részegen ami még jobban belassította az érzékelést. Amúgy is szeretem a lassú filmeket, engem például a Sátántangó is beszippantott. Betegnek nagyon beteg, de az én szememben ez jó értelemben van. Én amúgy is néptáncoltam és értem ezeket az „energiákat” amik zajlanak egy előadásra készülve, bár mi sosem törtük szét senki gerincét. 🙂 Még Tildát is elnéztem benne akinek egyébként a lénye is idegesít. Talán a film tempójához képest nagyon elkapkodták

Mutasd a spoilert!

a nagy öldöklős jelenetet a végén.

Az öregúrnak a szála is nagyon tetszett, ahogy szemlélteti a gyászát és a hiányát. Egyszer mindenképp újranézem majd józanul!

Hú. Ez megfeküdte a gyomromat. Teátrális, túlnyújtott, sokszor idegesítő vágásokkal (pl az elején rohadt rövid snittek voltak), meg az egész úgy ahogy van, nekem ez sok volt. Az erőszak, a testiség ábrázolása öncélú volt, sőt tovább megyek, a legtöbb ilyen műben az, pláne ilyen hosszan kitartva. A karakterek többségére csak legyinteni tudok… Igazából semmi sem tetszett kimondottan a filmben, néhány képet leszámítva, de azok pont nem az agyament művészkedősdiek lennének. Nem szeretem a szellemes, boszorkányos, fantasy elemekkel tarkított horrorokat, mert nincs bennük szinte semmi anyagi, fizikai törvényszerűségeknek való megfelelési kényszer, az csinálnak és csinálhatnak amit csak akarnak, de így nekem kevés lesz a feszültség. Mondok egy példát; egy lány lemegy egy tiltott helyre, jujj, mi lesz vele… de nem tök mindegy, ha egyébként is egy elborult, beteg közösség veszi körül, akik közül páran talán az álmaival is ki tudják erőszakolni a hölgy halálát? Az ember azt hinné, hogy jajj, a darkos Particknak ez biztos tetszik, pedig nem. Öncélú fantasy mese, sok felesleges vérrel és tök jó, hogy komor, meg minden, de minek.


Devs – 2020

Mielőtt nekiültem utánanéztem az alkotóknak. Alex Garland… azért neki vannak jó címei. Ennek megfelelően már nyugodtabban indítottam el a pilotot. Van egy jól tapintható atmoszférája amit egyedinek nem neveznék de mindenképpen jól áll neki. Kellemesek a képek is. Elég hamar elkezdődik a cselekmény bár azt gondolom hogy egy pilothoz képest talán kicsit lassú a tempó de unalmas nem volt. A zene kifejezetten tetszett és a sztorikezdemény is mindenképp megéri a folytatást. Kérdéseim már most is vannak; pl.

Mutasd a spoilert!

Miért akarta ellopni a kódot? Jó lenne, ha ennek valami okot adnának, mert ha „csak úgy, mert ezt megmutatom az asszonynak is” vagy „azért haljon már meg valaki az elején” – az kevés…

Nekem tetszett. Biztosan adok esélyt a folytatásnak.

Pilot-nak nagyon jó volt, rögtön meg is néztem még belőle két részt. Viszont ez nem abból fakadt, hogy beszippantott, hanem érdekelt, hogy a csavarokból mit hoznak ki. Lassúnak tény és való, hogy lassú, de ez így is marad a következő részekben is, így nem éri csalódás a nézőt. A képi világa gyönyörű. Ami még tetszik, hogy nincsenek benne húzó nevek, egy ilyen cégnél, tényleg ilyen kockákat képzelünk el. Van pár idegesítő dolog, ami szerintem nem így működne a való életben, de egynek elmegy. Mindenképpen be fogom fejezni.

Kellemes volt. Egyetlen hátránya talán csak, hogy túl lassan történnek a dolgok, de jó kis alapozás volt, van egy erősebb felütése is, hiszen nem tudjuk, hogy pontosan mit és hogyan csinálnak, pláne nem, hogy miért. De érdekes, folytatós lesz. Ezek után tényleg meg kellene néznem az Annihilation-t is…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük