Vetítőterem – #62


The Menu [ A menü ] – 2022

JackOneill – 8.3/10

Engem megvett a film. Nemcsak, hogy feszült volt, de sikerült elkerülnie azokat az elemeket, amiket igazság szerint vártam. Bár érdekelt, azt hittem egy kis kannibalizmussal vegyített horrorszerűséget fogunk kapni. Ehelyett egy csavarosnak mondható mégis tükörsima film lett, ami magára ölti a sznobizmus köntösét mégis a felszín alatt pont azt karikírozza. Fiennes megint betölti a vásznat és a neki szánt szerepet. Minden megjelenése rendben van és hatásos. Joy is rendben van, de érzésre ez azért nem az a szerep volt, amiből sokkal többet ki lehetett volna hozni. A mellékkarakterek is érdekesek voltak, akár az Üveghagyma esetében.

Egyedül Hoult karaktere hagyott kisebb foltokat.

Mutasd a spoilert!

Amellett, hogy idegesítő volt, az elején felmerült a kérdés, miért olyan nyugodt a történtek ellenére, amit aztán megválaszoltak azzal, hogy ő tudott minderről és leveleztek vele, beavatták. A kérdés az, hogy miért? Hogyan lehettek abban biztosak, hogy nem dobja fel őket és a vacsoratervüket?

De mindent egybevéve egy olyan film volt, ami végig szórakoztató maradt és tudott újat is mutatni.

Azt nem tudom vendégek száma 12 plusz a séf az utolsó vacsorára való utalás lehetett, vagy csak így alakult?

Gabo81 – 9.9/10

Ne legyünk középszerűek!

Még tavaly év végén láttuk, egy ilyen kis karácsonyi játék keretében kaptam, amit szilveszterig meg kellett nézni. Nem felejtem el, azt a Hú wazze’ élményt amit nyújtott. Már akkor tudtam, hogy ezt a Ti torkotokon is le kell nyomnom.
Azóta tudtam, hogy erről majd írni kell és toltam magam előtt, mert egyszerűen nem jön az ihlet. Pár dologtól eltekintve, ez így tökéletes ahogy van. Nem is tudom, melyik aspektusával kellene foglalkozni.
Egyszerűen túl komplex az egész. Ahogy már valamelyik másik filmnél említettem, ez egy tökéletes pod-cast téma lehetne, mert egy órát tuti lehetne róla csacsogni. A társadalomkritikai rész, vagy az egész felépítése ami persze egy menüre hasonlított?
A színészekről nyilván oldalakat lehetne írni. Imádom Nicholas Hoult-ot, Ralph Fiennes játéka hagyott számomra némi kivetni valót, de meg kell jegyeznem, szinkronosan néztük. A látvány is pazar.

A dolog ami miatt nem adok 10-et, az egyetlen mondat volt.

Mutasd a spoilert!

Spoiler – Amikor a nőci próbálkozott kibúvót keresni, a Séf meg jött neki a diákhitellel és mondta, hogy: Maga is meg fog halni! Az egész csak egy mondat, számomra mégis megbontotta az egésznek a misztériumát. Jobban, mint az értelmetlenül futkorászás a szigeten.

Szóval egy szó, mint száz, Ne legyünk középszerűek!

Patrick – 7/10

Hát ezt nem csak untam, de pl. nem is nagyon szeretem az ilyen filmeket. Lassan indul, unalmas, pénzes figurák… De persze társadalomkritika… Brr… Hányok tőle már néha, amikor szájbarágósan elcsépelt és túlontúl konkrét üzeneteket a pofánkba tolnak. Még jó, hogy nem írják ki valamelyik sarokban az adott jelenetnél, hogy ez társadalomkritika, emez meg egy feszült jelenet, ja és az meg egy átlagos szereplő, érte kell szorítani…

Nem volt kimondottan rossz a film, de feszült? Már most komolyan? Kiért, miért? Végtelenül unalmas karakterek voltak, akik ráadásul hülyék is bizonyos szinten… Mármint két órában ennyi szereplővel nem is lehet mit kezdeni. És az a baj, hogy az egyetlen érdekes, földön járó személyről sem éppen sokat tudunk meg. Mármint a fókusz csak úgy ahogy van rajta, de ez roppant kevés…

Igazából nagyon vártam, hogy vége legyen, mert nem érdekelt: néha azt hittem, hogy elkap, „de jó”, „mi lesz”, aztán nem lett végül több belőle, mint amire eleve hivatott volt sajnos… Azt is sejtettem, mi lesz a vége. Nem jós vagyok, csak sejtettem, hogy nem lesz elég merész a film.

Mutasd a spoilert!

Abba bele sem megyek, hogy kik és mit nem csinálnak akkor, amikor tehetnének valamit, és a vége is eléggé homlokráncolós számomra.

Egy sorozatban egy ilyen koncepció jobban muzsikált volna. Nem is hiszem, hogy részleteznem kell, hogyan képzelném el. Az ötlet – összességében – ettől persze még érdekes, minőségi a kivételezés, de kicsit meh’ az eredmény. Több is lehetett volna ebben. Nem volt rossz, volt benne azért pár magvasabb „kritika” is – jól hangzó mondatocskák formájában –, de hát ez a minimum szinte már, egy hasonló produkció vonatkozásában aztán pláne…


The Cook of Castamar [ A csatamari szakácsnő ] 2021

JackOneill – 6.8/10

Egy romantikus kosztümös film. nehezen is ültem le elé mert ezek sem tartoznak épp a kedvenceim közé még a kalandosabbak sem mint pl. Vasállarcos. Az volt a határozott elképzelésem hogy ez is egy régi mű alapján készült de aztán kiderült hogy egy nem is olyan régi regény. Ennek tudható be az erotika kissé erősebb ábrázolása is, már műfajhoz képest. Elég lassú a történet kissé megkomponált de néhol tényleg szép fényképezéssel.

Gabo81 – 6.5/10

Tény és való, hogy gyönyörűen kivitelezett, ráadásul autentikus környezetben. Aki szereti a kosztümös cuccokat az imádni fogja ezt is. Nekem, nem jött be. Egyszerűen borzalmasan vontatott és lassan halad a történet. Már az elején tök egyértelmű, hogy mire fog kimenni a végére. Viszont a történelmi rész tetszett. Nem szabad soha elfeledni, hogy bármilyen nemesek, ugyanolyan gyarló emberek, mint mi. Amikor a király a hintóban megkívánja a nőt… Mintha csak magamat látnám néha. 😆

Szerintem ezt egy 2 órás filmbe is be lehetett volna sűríteni. Egynek azért elment, itthon egy egyöntetű Nemmel szavaztunk a folytatásra.

Patrick – 7.3/10

Nap ez mondjuk nem cseszett fel annyira néha, mint a The Menu, de azért sokat nem is vártam tőle. Mármint kb. azt kaptam, amire számítottam. Kicsit talán bohémabb volt. Ez jól is állt neki, mert élettel töltötte meg az egészet. Amúgy szerintem ezerszer látott dolgokat láthattunk itt, de persze ki tudja, hova is futna ki ez az egész – még ha sejteni sejthetjük, illetve a szívünk elzárt, romantikus kis szeglete remélhet is bizonyos dolgokat. A fiatal hölgy nagyon szép volt legalább. Egyem a szemeit. Michelle Jenner gyönyörű, lelkes, szorgalmas… Megérdemelné a szerelmem. 😂 Nem volt egy rövid epizód, ennek ellenére elég hamar elrepült…

Még az is lehet, hogy egyszer végignézem, vagy folytatom, mert ez csak egy erős alapozás volt, és hát érdekel is valahol, és én pl. szeretem a kosztümös, régi dolgokat. 🙂 Hamarosan a Váratlan utazásnak is nekikezdek… Nagyon várom már, kíváncsi leszek mennyire leszek ráfüggve…