Vetítőterem – #40

Wild Roots [ Külön falka ] – 2021

JackOneill – 9.2/10

A magyar társadalom nagyobbik része él inkább nélkülözésben, mint nem. Ez így vagy úgy, de kihatással van az életükre. Amennyiben egy tragikus esemény folytán börtönbe kerül valaki az még tovább tud rontani az amúgysem fényes helyzeten. Nehéz a perifériára szorult társadalmi réteg helyzete hiszen sokszor esélyt sem kapnak és van, hogy maguk nehezítik tovább az egészet rossz döntéseikkel. Rendkívül intim és valóságos volt ez a film. A párbeszédek egyszerűek elharapottak, életszerűek. Mintha tényleg az éjszakai utcát róva hallgatnánk egy párbeszédet a közelünkben. Az alapvetően nem újkeletű alap történetet sikerült végig földhözragadtan elmesélni, nem túltolni vagy happy end-et erőltetni a végére. Az apát játszó színész remekül hozza a karaktert. Bár mint kiderült nem is színész, hanem volt K1-es így a stílust, mozdulatokat lényegében csak átvitte a vászonra. Ennek ellenére jól állt a szerep neki. Nála is jobban tetszett a kislány játéka. Sokszor még amerikai filmekbe sem találnak normális gyerekszínészt, így ez csak meg tovább emeli a szememben. Még a zenék amiket kiemelnék mert remek érzékkel lettek kiválogatva.

Gabo81 – 5.9/10

Nagyon lelkesen indultam neki, mert neme egy helyen hallottam, hogy állítólag nagyon jó és amúgy is lelkes vagyok az új magyar filmekért a javuló tendencia miatt, de nagy csalódás volt számomra. Maga az alapkoncepció nagyon jó volt, a téma is. Van-e második esély, megbocsájtás stb. de a megvalósítás az…. Tudom, hogy a főszereplő nem színész és gyerekekkel is nehéz dolgozni, de amatőrökkel is össze lehetett volna hozni valósághűbb párbeszédeket. Meg a szakmai dolgok. Én 10 évig mozogtam ebben a szakmában. Egyszerűen a rendező nem járt utána ennek a világnak.

Mutasd a spoilert!

A disco biztonsági felvételén látták a gyereket és ezért hívták be tanúnak. Hogy az anyámba lenne benne egy gyerek a nyilvántartásban??? Meg a tárgyalás lement pár nap alatt? A többit nem is sorolnám, viszont a jelenet amikor megverte a fickót az nagyon ott volt és a fickó arcán jól látszódott, hogy élvezi. Vastagon megérdemli a börtönt.

Patrick – 10/10

Már írtam róla korábban. Életszagú kis film, remek jelenetekkel, zenékkel, színészekkel. És hát szól is valamiről – nem is akárhogyan. A tavalyi év során látottak közül ez volt a második legnagyobb kedvencem.


1883 – 2021

JackOneill – 8.6/10

Remek westernnek ígérkezik ez a széria. Drámai vénáját mér az első felében erősen kidomborítja. Az öreg gyászának jelenetei elképesztően erősek voltak. Összességében az első rész csupán elindította az úton a fő karaktereket és megmutatta honnan is jöttek, mi hajtja őket. Így tulajdonképpen sokat nem tudok írni, meg jelenleg sok kedvem sincs – ezt bevallom. Mindenesetre nagyon profi eddig a széria.

Gabo81 – 10/10

Ez viszont egyszerűen pazar volt. Előbb olvastam, hogy ez a Yellowstone-nak az előzmény sorozata ami eszembe se jutott. A megvalósítás, a karakterek, a látvány. Tényleg néztem és elhittem, hogy ez a világ ilyen lehetett akkor. Ha lesz időm akkor végig fogom nézni. Sam Elliot maga a western és a vidék, Imádom a fickót. Ha lesz idő rá, végig akarom nézni.

Patrick – 9.1/10

Taylor Sheridan ma már azt csinálhatna, amit csak szeretne. Szerintem ha egy plüssmackóról szeretne nagyköltségvetésű sorozatot készíteni, már másnap megkapná rá a pénzt. Nem véletlen, hogy ilyen a fiatal író, rendező és színész megítélése. Az 1883 lehet az eddigi legkomolyabb munkája talán. Én hat részt láttam eddig az évadból. Eddig olyan 9-es átlagra, aztán ha az évad második fele is erős lesz, ki tudja, hol áll majd meg a mutató… Ebben a sorozatban megvan minden amit szeretek; mély drámák, hús-vér karakterek, western elemek, kis romantikázás és akciózás. Mindez nagyszerű színészekkel, zenékkel, és hát minden szinten nagybetűs minőséggel. Mert pénz az volt a sorozatra. És ezt az egészet feldobja ez a road movie jelleg is… Az év egyik csúcspontja.