The Underground Railroad [ A föld alatti vasút ] – 2021

Kevés sorozat van egy évben, amely megtekintése után rögtön közléskényszerem támad, de ez ilyen. Mert ez valami borzasztóan erős volt. Nem is nagyon tudom hol kezdjem… Szóval legyen akkor itt az elején egy felütés? Igen, akármennyire is furcsán, groteszkül hangzik, de én és sokan mások egy ehhez hasonló Terminator filmre vágyunk – már mióta… Elhiszem, hogy sokan megrökönyödnek a példán, meg hát igen, hogy jön ez ide, meg miért is írom ezt, de maradjunk annyiban, hogy ennél nagyobb elismerést sorozat nem is nagyon kaphatna részemről.

Mert számomra vitathatatlan, milyen iszonyat mennyiségű munka lehetett ebben a sorozatban. De maradjunk még a fenti példánál. Igen, bátran állítom, hogy ehhez hasonlóan precíz, alázatos és valahol mégis progresszív munkával lehet bizony ilyen zord, igazságtalan és reménytelen világot teremteni. Oké-oké, itt a készítőnek „könnyű” dolga volt, volt egy könyves alapanyag, meg a történelem maga, amelyből építkezhetett, miközben nem is kellett megfelelnie a minden téren magasra srófolt elvárásoknak, mint akár a Cameron után érkezőknek. Néhány lassabb, drámaibb képi megoldás, ezzel a mondjuk ki; lazán horrorisztikus háttérzenével bizony nekem egyből eszembe juttatta kedvenc Cameron filmjeimet.

Akik azt hiszik, hogy ez az egész téma egy eleve velejéig lerágott csont, hiszen mégis mi újat lehetne mondani ebben a témában, azoknak azért elmondanám, hogy ez majdnem minden más műfajra is igaz lehetne. Engem valahol ez a „mennyire eredeti dolog”, „mennyire eredeti téma” annyira ma már nem érdekel. Ellenben a hatásosság, az, hogy mi marad meg belőle, az már annál inkább. Barry Jenkins pedig, aki az összes epizódot is rendezte, piszok mód hatásos évadot tett le elénk. Nekem az is tetszett, hogy az epizódok hosszait ennyire változatosra lőtték be. Egy könyvnél sem minden fejezet hasonló hosszú, teljesen jogos felvetés, hogy egy sorozatnál miért legyen minden rész 45-55 perces, amikor valamire pont elég lehet akár csak 37 vagy 17 perc is.

Szóval a rabszolgaság. Igen, biztos mindenkinek a könyökén jön már ki, hogy milyen témákat lehetne felhozni, miről is szólhat egy hasonló produktum, de mondom; a körítés, a karakterek, a feszültség, az egész milyensége a nem mindegy. Sok újat nem mutat a sorozat, mégis elborzaszt. Meg kell még jegyeznem, hogy az első rész után nem voltam benne biztos, hogy milyen mértékben lesz ez rabszolgaság trauma pornó, de szerencsére meglehetősen visszafogottak maradtak a készítők, véleményem szerint öncélú erőszakot nem nagyon alkalmaztak a készítők.

Amiről még feltétlen szólni szerettem volna, és szerintem meg is mutatom, azok a képek. Iszonyat szépek. Ilyen szinten tudatos, szép beállításokat, a környezethez passzoló ruhákat; ilyen remek harmóniát rég láttam. Igen, nézzétek meg az első, meg az utolsó képet. Bámulatos a kompozíció és a színekkel való játék. Nagyon adja magát persze a dolog, de mégis kevés helyen lehet ilyen, magáért beszélő kivitelezéssel találkozni. Lehet, hogy kicsit mű, és bizony lehet, hogy Barry Jenkins elveszett néha saját maga által diktált, egyébként zseniális beállításokban, mert bizony van néhány jelenet, amely talán kicsit hosszabb a kelleténél, miközben talán még sem az… Mert hát ugye ezek a hosszan kitartott képek gyönyörűek, ilyenkor végre van egy kis időnk feldolgozni a látottakat, jobban alá tudunk merülni a valóságnak, van időnk még inkább azonosulni a karakterekkel, azok helyzetével. Persze belátom, hogy ez lehet valakinek sok lesz, de aki kellően nyitott ilyen téren, azt biztos vagyok benne, hogy csalódás nem fogja érni. A cselekményről egyébiránt direkt nem írok semmit, spoiler mentesen nem is nagyon tudnám úgy megfogalmazni, hogy az eléggé érdekes legyen, mindenesetre a T2 nem véletlen jutott többször is eszembe a film nézése során…

Visszagondolva az egész évadra… durva, nagyon durva élmény volt. Nem véletlen, hogy a kritikusok körberajongták, metán szép kis 92%-on állt be az átlag, jómagam pedig már most remélem, hogy – a következő egy évben – meg is nyer majd mindent.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük